Спанак с яйце и сирене
Ето един класически и неизменно много вкусен начин за приготвяне на спанак, който е приложим и за други пролетни зеленини като лапад или коприва. Такъв спанак можете да си приготвите вкъщи лесно и бързо, но, ако решите да хапнете навън, ще го откриете в софийския ресторант Кандахар.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г пресен спанак
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 4 с. л. зехтин
- 1 щипка индийско орехче
- 2 стръка пресен джоджен
- 4 яйца
- 200 г зряло краве сирене
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Изчистеният и измит спанак се бланшира 3-4 мин. във вряща подсолена вода, отцежда се и се нарязва.
- 2.
В сгорещения зехтин се слагат чесънът и лукът, разбъркват се 2-3 мин. на умерен огън и се сипва спанакът. Разбърква се, добавят се индийското орехче, сол на вкус, 50 мл вода и се оставя да се задуши за 5 мин.
- 3.
След като се махне от огъня, се добавя пресният джоджен.
- 4.
Разделя се на 4 порции и всяка от тях се гарнира с пържено яйце и настъргано сирене.
- Свежо младо бяло България/Европа Шардоне без дъб
- Шардоне с дъб България/Европа Совиньон блан Нова Зеландия/Нов свят
- Совиньон блан България/Европа Червен мискет
- Гренаш блан Бяло Бордо
- Пино ноар България/Европа Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Пенливи вина по метода Шарма