Спаначено къри с яйца
Спанакът е класически продукт в индийската кухня, който обикновено се готви с прясното сирене панир, но в тази рецепта се съчетава много добре с твърдо сварени яйца.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 с. л. олио от гроздови семки
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 5 скилидки чесън, ситно нарязани
- 2 зелени люти чушки, ситно нарязани без семките
- 1 с. л. ситно настърган пресен джинджифил
- 1 с. л. къри
- 400 мл кокосово мляко
- 6 яйца
- 300 г спанак
- сокът на 1 лайм или малък лимон
- 3 с. л. пресен кориандър или магданоз, нарязани
- 50 г запечени бадеми
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се загрява, добавя се лукът и се разбърква на умерен огън с щипка сол 7-8 мин., докато започне да се карамелизира. Добавят се чесънът, джинджифилът и чушките. Разбъркват се минута. Прибавя се кърито, разбърква се и се налива кокосовото мляко. Посолява се и се оставя да поври 4-5 мин.
- 2.
През това време яйцата се пускат в гореща вода и се слагат да врат 5 мин. Заливат се със студена вода и се обелват.
- 3.
Към кърито се прибавят яйцата и спанакът. Оставят се поврат 5 мин. Всичко се разбърква със сока от лайм, поръсва се с кориандър и бадеми и се поднася с варен ориз.