Спаначена супа с ньоки от извара
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за супата:
- 2 с. л. зехтин
- 2 картофа, обелени и нарязани на малки кубчета
- 1 стрък праз, нарязан на ситно
- 2 тиквички, нарязани на кубчета
- 200 г спанак
- 2 с. л. заквасена сметана
- 500 мл зеленчуков бульон
- за ньоките:
- 300 г рикота или фина извара
- ½ ч. ч. брашно
- 50 г настъргано пармидажно*
- 1 яйце
- сол и черен пипер на вкус
- 1 с. л. масло
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слагат картофите, празът и тиквичката. Разбъркват се 3-4 мин., слага се спанакът и се разбърква, докато завехне. Залива се с горещия бульон и се оставя да ври 20 мин., докато омекнат зеленчуците.
- 2.
Добавя се сметаната и супата се пасира.
- 3.
Рикотата се разбърква с яйцето, пармезана, брашното и сол и пипер на вкус. Тестото се слага в шприц с гладък накрайник или в голяма фуния от хартия за печене.
- 4.
Ньоките се шприцоват в леко вряща подсолена вода. Щом се издигнат на повърхността, се изваждат с решетеста лъжица, отцеждат се добре и се пускат в сгорещеното масло за 1-2 мин.
- 5.
Супата се гарнира с ньоките и лъжица сметана.