Спаначена пита с маслини
Дали тази свежа и нежна рецепта ще се нарече пита, баница, тарта или киш не е от голямо значение. Важното е, че е изключително достъпна и лесна за приготвяне, а има празничен вид и с вкуса си впечатлява всекиго.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 1 с. л. зехтин или олио
- 500 г спанак
- 4 яйца
- 2 с. л. заквасена сметана
- 200 г кашкавал
- 100 г маслини, нарязани на кръгчета
- 250 г фини кори за баница
- 50 г разтопено краве масло
-
Начин на приготвяне
- 1.
Празът се задушава в зехтина. Прибавя се нарязаният спанак и се разбърква 3–4 мин, след което се отстранява от огъня и отделената течност се излива. След като поизстине, се добавят разбитите със сметаната яйца, кашкавалът и маслините.
- 2.
Корите за баница се изрязват на голям квадрат. Подреждат се на дъното на форма за печене с диаметър 28 см, като се мажат с разтопено масло. Всяка се слага така, че краищата й да се разминават с тези на предишната. След като се наредят всички кори, висящите краища се подвиват по ръба на формата. В получената “купа” се слага спаначената смес.
- 3.
Питата се пече в загрята на 200° С фурна за 20–25 мин. Сервира се с прясна салата.
Вариации
Направете питата с настъргани тиквички вместо със спанак
Заменете кашкавала със сирене