Солени палачинки с тиква и манатарки
Ароматните есенни палачинки са истинско пиршество, особено за вегетарианците. Ястието, което е плътно, уханно и изключително вкусно, подхожда както за една добра вечеря през седмицата, така и за гости у дома.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за палачинките:
- 4 яйца
- 4 с. л. прясно мляко
- 4 с. л. брашно
- ½ ч. л. сол
- 1 ч. л. масло
- за пълнежа:
- 1 с. л. масло
- 2 с. л. зехтин
- 1 стрък праз или лук, ситно нарязани
- 200 г манатарки*
- 3 стръка мащерка
- 500 г печена пасирана тиква
- 200 мл прясно мляко
- 100 г настърган пармезан или кашкавал
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За палачинките яйцата се разбиват леко. Млякото се разбърква с брашното. Прибавя се към яйцата и се посолява. Изпичат се 8 тънки палачинки само от едната страна.
- 2.
Маслото и зехтинът се загряват заедно. Слагат се празът, манатарките и мащерката и се разбъркват на умерен огън 5-6 мин. Добавя се пюрето от тиква, сол и черен пипер, разбърква се и се налива млякото. Оставя се да поври 3-4 мин. и се добавя половината от настъргания пармезан.
- 3.
Палачинките се напълват и се навиват на рула. Слагат се в намаслена тавичка и се поръсват с останалия пармезан. Отгоре може да се сложат бучици масло. Запича се за 15 мин. във фурна, загрята до 200˚ С.
* Манатарката става още по-ароматна след като се изсуши. Вместо 200 г пресни манатарки може да се използват 1 с. л. сушени, които предварително се накисват в хладка вода за около 30 мин. и се отцеждат.