Солена тиквена баница
Баницата, въпреки че е изконно българско печиво, много лесно вдъхновява готвачите да екпериментират. Така традиционно сладкият тиквен пълнеж с помощта на сирене, маслини и праз се превръща в ароматна солена плънка.
СъставНеобходими продукти за 6-8 порции
- 6 кори за баница
- 4 с. л. зехтин
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 500 г тиква, нарязана на малки кубчета
- 4 яйца
- 100 г заквасена сметана
- 4 с. л. маслини каламата, нарязани
- 200 г овче сирене, натрошено
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1 .
Половината от зехтина се сгорещява и в него се слага празът да се задуши на умерен огън с лъжица вода за 4-5 мин. Когато водата се изпари, се добавя тиквата. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква 4-5 мин., докато леко омекне. Отстранява се от огъня.
- 2 .
Яйцата се разбиват със сметаната и се разбъркват със сиренето, маслините и охладената тиквена смес.
- 3 .
Всяка кора се намазва със зехтин и се подреждат една върху друга на дъното на намаслена тава, така че краищата им да излизат от нея и да се разминават.
- 4 .
Сместа се сипва в кората и краищата се загръщат навътре. Баницата се слага в загрята фурна на 180˚С да се изпече за 30 - 40 мин. Поднася се с цедено кисело мляко.