Солен щрудел с бекон
Добрият винен избор за този мощен, но толерантен щрудел е качествен български рубин. Вкусовите аромати на на сушена чушка и сушени домати обединяват виното и ястието, а здравото тяло и пикантният финал на подобно вино хармонират с плътността и характера на солената баница.
СъставНеобходими продукти за 10 порции
- 12 кори за баница
- 200 г бекон, нарязан на кубчета
- 1 ч. л. масло
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 1 с. л. сушена червена чушка, натрошена
- 2 с. л. сушени домати, ситно нарязани
- 500 г сварени картофи
- 140 г топено сирене, нарязано на кубчета
- ½ ч. л. джоджен
- 50 мл зехтин
- 1 яйце за намазване
- 2 с. л. сусам
- за соса:
- 200 г заквасена сметана
- 1 щипка джоджен
- 1 щипка кимион
- 2 кисели краставички, ситно нарязани
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Беконът се слага в сгорещеното масло и се разбърква на умерен огън, докато се зачерви. Прибавят се празът, чушката, сушените домати и нарязаните на малки кубчета картофи. Всичко се разбърква и се посолява на вкус. Отстранява се от огъня. Подправя се с джоджена. Слага се топеното сирене.
- 2.
Корите се слепват по три със зехтин. Отгоре се разпределя плънката и се завиват на руло. Четирите рула се намазват с разбитото яйце и се поръсват със сусама. Слагат се да се пекат на 180˚ С за 15 - 20 мин. или докато добре се зачервят. Охлаждат се леко и се нарязват на резени.
- 3.
За соса всички продукти се разбъркват заедно. Поднася се с нарязаната баница.