Содена питка с уиски
Ирландската содена питка е едно от най-известните кулинарни постижения на Смарагдовия остров. И макар и самите островитяни да признават, че не те, а местното население на Северна Америка да е измислило използването на сода за бухването на хляба, това не намалява символното значение на знаменитата пита.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 500 г брашно
- ½ ч. л. сол
- 1 ч. л. сода за хляб
- 60 г студено масло, нарязано на кубчета
- 1 ч. ч. стафиди
- ½ ч. ч. течен мед
- 50 мл ирландско уиски
- 300 мл газирана вода
- за глазурата:
- 2 с. л. ирландско уиски
- 2 с. л. прясно мляко
- синьо сирене или крем-сирене за сервиране
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва със солта и содата. Слага се маслото и се стрива на трохи с ръце или с кухненски робот. Добавят се стафидите.
- 2.
Медът се смесва с уискито и газираната вода. Добавят се към брашнената смес. Меси се съвсем кратко, колкото да се получи топка. Разделя се на две. Всяка част се оформя като питка с диаметър 20 см. По средата се срязва на кръст.
- 3.
Смесват се млякото и уискито за глазурата. Хлебчетата се намазват и се слагат да се пекат в загрята на 180° С фурна за 40 мин. Поднасят се със синьо сирене или с крем-сирене.