Начало За нас Реклама Контакти

Содена питка с уиски

Снимка за Содена питка с уиски
75
Време за приготвяне: 75 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ирландската содена питка е едно от най-известните кулинарни постижения на Смарагдовия остров. И макар и самите островитяни да признават, че не те, а местното население на Северна Америка да е измислило използването на сода за бухването на хляба, това не намалява символното значение на знаменитата пита.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 500 г брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 1 ч. л. сода за хляб
  • 60 г студено масло, нарязано на кубчета
  • 1 ч. ч. стафиди
  • ½ ч. ч. течен мед
  • 50 мл ирландско уиски
  • 300 мл газирана вода
  • за глазурата:
  • 2 с. л. ирландско уиски
  • 2 с. л. прясно мляко
  •  синьо сирене или крем-сирене за сервиране

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се пресява и се смесва със солта и содата. Слага се маслото и се стрива на трохи с ръце или с кухненски робот. Добавят се стафидите.

  • 2.

    Медът се смесва с уискито и газираната вода. Добавят се към брашнената смес. Меси се съвсем кратко, колкото да се получи топка. Разделя се на две. Всяка част се оформя като питка с диаметър 20 см. По средата се срязва на кръст.

  • 3.

    Смесват се млякото и уискито за глазурата. Хлебчетата се намазват и се слагат да се пекат в загрята на 180° С фурна за 40 мин. Поднасят се със синьо сирене или с крем-сирене.
     


Март 2011
Още подобни рецепти
Коментари