Содена питка с моркови и орехи
Радостта от готвенето в голяма степен се дължи на неограничените възможности за творческо комбиниране на съставките. Точно такъв е случаят с тази пухкава содена питка, в която моркови, орехи и сирене създават необичаен, но безспорно приятен вкусов профил.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 300 г бяло брашно тип 500
- 200 г пълнозърнесто брашно
- 1 ч. л. смляна морска сол
- 2 ч. л. сода бикарбонат
- 200 г обелени и настъргани моркови
- 100 г счукани орехи
- 200 г натрошено овче или краве сирене
- 300 г кисело мляко
- 250 мл прясно мляко
- 1 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1.
Пресяват се заедно бялото брашно и содата, смесват се със солта и пълнозърнестото брашно. Слагат се орехите и морковите.
- 2.
В купа се разбъркват киселото, прясното мляко, сиренето и лимоновият сок.
- 3.
Течните съставки се прибавят към сухите и сместа се разбърква само с лъжица, докато стане хомогенна.
- 4.
С мокри ръце се оформя питка, която се слага на дъното на тавичка с незалепващо покритие или върху хартия за печене. Повърхността на питката се срязва на 3-4 места с нож, за да се надигне по-добре.
- 5.
Пече се във фурна, загрята на 180° С, около 25 мин. или докато се зачерви.