Начало За нас Реклама Контакти

Содена питка с моркови и орехи

Снимка за Содена питка с моркови и орехи
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна

Радостта от готвенето в голяма степен се дължи на неограничените възможности за творческо комбиниране на съставките. Точно такъв е случаят с тази пухкава содена питка, в която моркови, орехи и сирене създават необичаен, но безспорно приятен вкусов профил.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 300 г бяло брашно тип 500
  • 200 г пълнозърнесто брашно
  • 1 ч. л. смляна морска сол
  • 2 ч. л. сода бикарбонат
  • 200 г обелени и настъргани моркови
  • 100 г счукани орехи
  • 200 г натрошено овче или краве сирене
  • 300 г кисело мляко
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 с. л. лимонов сок

Начин на приготвяне

  • 1.

    Пресяват се заедно бялото брашно и содата, смесват се със солта и пълнозърнестото брашно. Слагат се орехите и морковите.

  • 2.

    В купа се разбъркват киселото, прясното мляко, сиренето и лимоновият сок.

  • 3.

    Течните съставки се прибавят към сухите и сместа се разбърква само с лъжица, докато стане хомогенна.

  • 4.

    С мокри ръце се оформя питка, която се слага на дъното на тавичка с незалепващо покритие или върху хартия за печене. Повърхността на питката се срязва на 3-4 места с нож, за да се надигне по-добре.

  • 5.

    Пече се във фурна, загрята на 180° С, около 25 мин. или докато се зачерви. 

Ян. 2016
Още подобни рецепти
Коментари