Словашки сладкиш с извара
На словашки този сладкиш се нарича tvarohové rezy, което означава просто парчета с извара. За съжаление това име по никакъв начин не разкрива удивително вкусната същност на десерта, така че със сигурност ще тряба да го приготвите, за да се убедите в тези думи.
СъставНеобходими продукти за 12 парчета
- за тестото:
- 2 ч. ч. брашно
- 1 с. л. бакпулвер
- 2 с. л. какао
- 1 ч. ч. пудра захар
- 125 г масло
- 1 яйце
- 2 жълтъка
- за пълнежа:
- 500 г фина извара или крем-сирене
- 4 с. л. царевично нишесте
- 1 яйце
- 3 жълтъка
-
- 1 ч. ч. пудра захар
- 1 с. л. ванилена захар
- 400 мл прясно мляко
- 100 г студено масло
- 1 ч. ч. замразени или пресни вишни без костилки
- 100 мл порто или друго десертно вино
- за глазурата:
- 5 белтъка
-
1 ч. ч. пудра захар
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява с бакпулвера, какаото и пудрата захар. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се стрива на трохи. Добавят се разбитите яйца, бързо се оформя тесто, прави се на топка и се слага в хладилника, завито с фолио, за 20 мин.
- 2.
За пълнежа нишестето се разбърква с 2-3 с.л. от млякото. Разбърква се с яйцата, изварата и захарта. Останалото мляко се кипва и се налива при непрекъснато разбъркване към яйчната смес. Връща се на огъня и се бърка до сгъстяване. Маха се от котлона. Слага се маслото и се разбърква, докакто се стопи. Вишните се заливат с десертното вино и се оставят да се мариноват поне 1 час.
- 3.
Тестото се разточва на пласт с дебелина 0,5 см и се слага на дъното на тавичка с диаметър 30 см. Оформят се ръбове и се набожда с вилица. Слага се в загрята фурна на 190° С за 10 мин. Изважда се и вътре се налива пълнежът. Отгоре се разпределят вишните. Слага се отново във фурната за 20 мин.
- 4.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Постепенно се добавя захарта. Сместа се сипва върху запечения сладкиш, заглажда се. Запича се още 15 мин., или докато леко се зачерви. Охлажда се добре, слага се в хладилника и се нарязва след 4-5 часа.