Сливенски милинки
Всяка храна, която има в името си някое място, е изключително интересна, защото винаги има интересна история, която само допринася за добрия вкус. За сливенските милинки може да се каже, че освен пухкави и ароматни са и повод за кулинарни междуособици между Сливен и Ямбол, където те, разбира се, се наричат ямболски.
СъставНеобходими продукти за 5-6 порции
- за тестото:
- 20 г прясна мая Виво от
- 250 мл хладка вода
- 600 г брашно
- 2 яйца
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. сол
- за заливката:
- 75 г масло
- 2 с. л. брашно
- 2 щипки сол
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в хладката вода. Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и там се слагат разтворената мая, яйцата, солта и захарта. Омесва се меко тесто. Тестото се накъсва и се оформя на 40 малки топчета, които се подреждат на разстояние 1 см едно от друго в тавичка с диаметър 30 см, намазана с масло. Оставят се да втасат 60 - 90 мин., докато запълнят тавичката и си удвоят обема.
- 2.
Маслото се разтопява и в него се разбъркват брашното и солта. Охлажда се. С приготвената заливка се намазват втасалите милинки и се пекат в загрята на 190° С фурна, докато се зачервят. Поднасят се поръсени с пудра захар.
Прясна мая Виво е продукт на