Начало За нас Реклама Контакти

Сливенски милинки

Снимка за Сливенски милинки
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна

Всяка храна, която има в името си някое място, е изключително интересна, защото винаги има интересна история, която само допринася за добрия вкус. За сливенските милинки може да се каже, че освен пухкави и ароматни са и повод за кулинарни междуособици между Сливен и Ямбол, където те, разбира се, се наричат ямболски.

СъставНеобходими продукти за 5-6 порции

  • за тестото:
  • 20 г прясна мая Виво от  
  • 250 мл хладка вода
  • 600 г брашно
  • 2 яйца
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • за заливката:
  • 75 г масло
  • 2 с. л. брашно
  • 2 щипки сол
  •  пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маята се разтваря в хладката вода. Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и там се слагат разтворената мая, яйцата, солта и захарта. Омесва се меко тесто. Тестото се накъсва и се оформя на 40 малки топчета, които се подреждат на разстояние 1 см едно от друго в тавичка с диаметър 30 см, намазана с масло. Оставят се да втасат 60 - 90 мин., докато запълнят тавичката и си удвоят обема.

  • 2.

    Маслото се разтопява и в него се разбъркват брашното и солта. Охлажда се. С приготвената заливка се намазват втасалите милинки и се пекат в загрята на 190° С фурна, докато се зачервят. Поднасят се поръсени с пудра захар.

 Прясна мая Виво е продукт на 

Галерия
Юни 2015
Още подобни рецепти
Коментари