Сливенски милинки
Градът на стоте войводи освен с вятъра и перловата ракия е известен и с миниатюрните си милинки, обилно поръсени с пудра захар, която заради гореспоменатото метеорологично явление, хвърчи на облаци около доволните хора.
СъставНеобходими продукти за 36 броя
- за тестото:
- 20 г мая
- 250 мл топла вода
- 600 г брашно
- 2 яйца
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 2 с. л. олио
- за заливката:
- 75 г масло
- 2 с. л. брашно
- 1 щипка сол
- пудра захар
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в топлата вода. Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и там се слагат разтворената мая, яйцата, солта и захарта. Омесва се меко тесто. Тестото се накъсва на 36 малки топчета, които се намазват с олио и се подреждат в намаслена тавичка. Оставят се да втасат около 1 час на топло.
- 2.
Маслото се разтопява и в него се разбърква брашното и солта. С приготвената заливка се намазват втасалите милинки и се слагат да се пекат на 190 С, докато се зачервят. Поднасят се поръсени с пудра захар.