Сладък шоколадов салам
Употребата на готови бисквити може и да е табу за висшето сладкарство, но домашните десерти като този великолепен сладък салам не се съобразяват с ресторантските правила, а се подчиняват само на семейния вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 300 г обикновени бискити
- 2 яйца
- 3 с. л. захар на кристали
- 4 с. л. пудра захар
- 150 г меко масло
- 1 ч. ч. орехи, леко запечени
- 2 с. л. какао
- 100 г настърган тъмен шоколад
- 1 с. л. ром или коняк
- 3 с. л сладко от вишни
- 3 с. л. стафиди
- 2 ч. л. ванилена захар
-
3 с. л. пудра захар за овалване
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбъркват със захарта на кристали и се слагат на водна баня при непрекъснато разбъркване, докато леко се сгъстят.
- 2.
Бисквитите се счукват или се пускат в кухненски робот на пулс, за да останат и по-едри парченца.
- 3.
Маслото се разбива на светъл пухкав крем с пудрата захар. Прибавят се какаото, ванилената захар и ромът.
- 4.
Бисквитите се разбъркват с орехите, шоколада, стафидите, масления крем и яйчния крем. Слага се сладкото от вишни и всичко се разбърква, докато сместа заприлича на тесто. Оформя се като салам.
- 5.
Хартия за печене се поръсва с пудра захар. Отгоре се поставя саламът и се завива на стегнато пакетче. Слага се в хладилника за поне 6 часа. Поднася се нарязан на резенчета от 1 см.