Сладкиш с тиква и банани
Плодовите десерти са неустоимо изкушение през всеки сезон и макар че през зимата изборът от пресни плодове е по-ограничен, не е невъзможно да си доставите това удоволствие. За целта ви предлагаме необичайното, но успешно съчетание от тиква и банан под формата на вкусен и ароматен сладкиш.
СъставНеобходими продукти за 12 парчета
- за тестото:
- 3 ч. ч. брашно
- 1 с. л. бакпулвер
- 2 с. л. грис
- 1 ч. ч. захар
- 1 ч. ч. фъстъчено или слънчогледово олио
- 2 с. л. прясно мляко
- 1 белтък
- за плънката:
- 400 г почистена тиква, настъргана
- 1 с. л. краве масло
- 1 банан, нарязан на кръгчета
- 4 с. л. кафява захар
- ½ ч. ч. счукани орехи
- 1 ч. л. канела
- 1 с. л. сусам, по желание
- 1 жълтък за намазване
- 2 с. л. захар на едри кристали за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното, бакпулверът, грисът и захарта се смесват и към тях се прибавят олиото, млякото и белтъкът, след което се оформя тесто. Разделя се на две и частите се разточва на кори с дебелина 0,5 см върху хартия за печене. Едната кора се поставя на дъното на тавичка за печене.
- 2.
Маслото за плънката се стопява и в него се слага да се задуши тиквата за 3-4 мин. Добавят се орехите, сусамът и захарта и се разбъркват 1-2 мин. След това се сипват парчетата банани и се разбъркват леко. Готовата смес се слага върху разточената кора.
- 3.
Сместа се покрива с втората кора, намазва се с жълтъка и се поръсва със захар на едри кристали. Пече се 30 мин. на 200° С.