Начало За нас Реклама Контакти

Сладкиш с тиква и банани

Снимка за Сладкиш с тиква и банани
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Плодовите десерти са неустоимо изкушение през всеки сезон и макар че през зимата изборът от пресни плодове е по-ограничен, не е невъзможно да си доставите това удоволствие. За целта ви предлагаме необичайното, но успешно съчетание от тиква и банан под формата на вкусен и ароматен сладкиш.

СъставНеобходими продукти за 12 парчета

  • за тестото:
  • 3 ч. ч. брашно
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 2 с. л. грис
  • 1 ч. ч. захар
  • 1 ч. ч. фъстъчено или слънчогледово олио
  • 2 с. л. прясно мляко
  • 1 белтък
  • за плънката:
  • 400 г почистена тиква, настъргана
  • 1 с. л. краве масло
  • 1 банан, нарязан на кръгчета
  • 4 с. л. кафява захар
  • ½ ч. ч. счукани орехи
  • 1 ч. л. канела
  • 1 с. л. сусам, по желание
  • 1 жълтък за намазване
  • 2 с. л. захар на едри кристали за поръсване

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното, бакпулверът, грисът и захарта се смесват и към тях се прибавят олиото, млякото и белтъкът, след което се оформя тесто. Разделя се на две и частите се разточва на кори с дебелина 0,5 см върху хартия за печене. Едната кора се поставя на дъното на тавичка за печене.

  2. 2.

    Маслото за плънката се стопява и в него се слага да се задуши тиквата за 3-4 мин. Добавят се орехите, сусамът и захарта и се разбъркват 1-2 мин. След това се сипват парчетата банани и се разбъркват леко. Готовата смес се слага върху разточената кора.

  3. 3.

    Сместа се покрива с втората кора, намазва се с жълтъка и се поръсва със захар на едри кристали. Пече се 30 мин. на 200° С.


Подходящи типове вина
Ян. 2009
Още подобни рецепти
Коментари