Сладкиш с шоколад, тиква и карамел
През есента тиквата е в разгара на най-доброто си време, и можем да я видим навсякъде - по улиците, пазарите и в кухните ни. И понеже винаги искаме да ви предложим нещо различно и вкусно, сега залагаме на този много ефектен и обсипан с цветя, плодове и ядки сладкиш.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 200 г пълнозърнести бисквити, може с овесени ядки
- 2 с. л. какао
- 1 с. л. брашно
- 100 г стопено масло
- 1 с. л. течен мед
- за пълнежа:
- 400 г крем сирене
- 4 с. л. мед
- 200 г пасирана печена или сварена тиква
- 3 яйца
- 3 с. л. брашно
- ½ ч. л. канела
- 1 щипка индийско орехче
- 1 щипка сол
- 100 г тъмен шоколад
- за крема:
- 100 г пасирана сварена или печена тиква
- 1 шушулка ванилия или 1 ч. л. ванилена есенция
- 200 г сметана
- 3 с. л. пудра захар
- 3 с. л. кисело мляко
- за карамела:
- ½ ч. ч. захар
- 3 с. л. ядки и семки - бадеми, орехи, тиквени, слънчогледови
- ядливи цветя за украса - хризантеми, теменужки, невен, латинки, рози
- физалис или резенчета портокал за украса
- 50 г стопен шоколад за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Бисквитите се смилат заедно с какаото и брашното. Добавят се маслото и медът, след което се оформя тесто. Разстила се равномерно по дъното на форма за печене с подвижни стени, покрита с хартия за печене.
- 2.
Крем сиренето се разбива с меда. Добавят се тиквата, подправките и разбитите яйца. Не се бърка дълго, само докато се смесят продуктите.
- 3.
Стопява се шоколадът и се добавя към половината от тиквената маса. Кафявата и оранжевата смес се сипват върху запечената основа и леко се разбъркват, за да се образува мраморен ефект. Пече се на 180° С за около 45 мин. Отстранява се формата и се охлажда.
- 4.
Сметаната се разбива с пудрата захар и ванилията и се добавят киселото мляко и тиквата.
- 5.
Захарта за карамела се стопява, физалисът или парченцата портокал се топват в карамела, останалият се излива на тънък пласт върху хартия за печене. Поръсва се с ядките и цветята. Щом се втвърди, се начупва и с парчетата се облепва тортата отстрани.
- 6.
От стопения шоколад се оформят лентички, с които се доукрасява тортата.
- 7.
Всяко парченце се гарнира с тиквен крем, карамел, карамелизиран плод и шоколад.
Идея:
За по-различен вкус сменете тиквата с банан