Начало За нас Реклама Контакти

Сладкиш с портокали и уиски

Снимка за Сладкиш с портокали и уиски
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Един сладкиш, който е истинска наслада за сетивата. На пръв поглед списъкът с продукти и времето, необходимо за приготвянето му, леко стряскат, но повярвайте - струва си. 

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 3 с. л. глюкоза
  • 2 с. л. кафява захар
  • 1 портокал
  • 1 с. л. краве масло
  • за тестото:
  • 300 г тъмни стафиди
  • 200 г фурми без костилки, срязани на две
  • 200 г коктейлни череши, срязани на две
  • 100 г сушени круши, нарязани на парченца
  • 1 ч. ч. уиски
  • 200 г меко краве масло
  • 1 ч. ч. светлокафява или бяла захар
  • 4 яйца
  • 1 с. л. глюкоза
  • 1 ч. л. бахар
  • щипка индийско орехче
  • 1 с. л. настъргана кора от портокал
  • 200 г орехови ядки
  • 1 ч. ч. пресни трохи от бял хляб
  • 1 ½ ч. ч. брашно с набухватели
  • за соса:
  • 5 с. л. глюкоза
  • 2 с. л. светлокафява захар
  • 4 с. л. портокалов сок
  • 3 с. л. уиски

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Стафидите, фурмите, черешите и крушите се заливат с уискито и се оставят да се мариноват едно денонощие, докато поемат цялата течност.

  2. 2.

    Глюкозата се слага да заври заедно с кафявата захар. Сипва се на дъното на дълбок съд за печене с диаметър 20 см и височина 10 см (например голяма метална купа), намазан обилно с масло. Портокалът се измиват и се подсушава, след което се нарязва на тънки кръгчета. Подреждат се върху карамела, като се припокриват.

  3. 3.

    т се върху карамела, като се припокриват.
    Маслото за тестото се разбива със светлокафявата захар. Прибавят се едно по едно яйцата, глюкозата, портокаловата кора и подправките. След това се слагат маринованите сушени плодове, орехите, трохите и брашното. Цялата смес се изсипва върху кръгчетата портокал. Пече се на водна баня, във фурна, загрята на 150°С за около 2½ часа. Охлажда се във формата 2-3 мин. и се обръща в подходяща чиния за сервиране. Залива се с горещ сироп.

  4. 4.

    Сиропът се приготвя, като в малък тиган се слагат да заврат глюкозата, захарта, портокаловият сок и уискито.

  5. 5.

    Пудингът може да се украси с коктейлни череши, замразени червени боровинки и зелени листа от лимон или елхови клонки.


Подходящи типове вина
Дек. 2007
Още подобни рецепти
Коментари