Сладкиш с портокали и уиски
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 3 с. л. глюкоза
- 2 с. л. кафява захар
- 1 портокал
- 1 с. л. краве масло
- за тестото:
- 300 г тъмни стафиди
- 200 г фурми без костилки, срязани на две
- 200 г коктейлни череши, срязани на две
- 100 г сушени круши, нарязани на парченца
- 1 ч. ч. уиски
- 200 г меко краве масло
- 1 ч. ч. светлокафява или бяла захар
- 4 яйца
- 1 с. л. глюкоза
- 1 ч. л. бахар
- щипка индийско орехче
- 1 с. л. настъргана кора от портокал
- 200 г орехови ядки
- 1 ч. ч. пресни трохи от бял хляб
- 1 ½ ч. ч. брашно с набухватели
- за соса:
- 5 с. л. глюкоза
- 2 с. л. светлокафява захар
- 4 с. л. портокалов сок
- 3 с. л. уиски
Начин на приготвяне
- 1.
Стафидите, фурмите, черешите и крушите се заливат с уискито и се оставят да се мариноват едно денонощие, докато поемат цялата течност.
- 2.
Глюкозата се слага да заври заедно с кафявата захар. Сипва се на дъното на дълбок съд за печене с диаметър 20 см и височина 10 см (например голяма метална купа), намазан обилно с масло. Портокалът се измиват и се подсушава, след което се нарязва на тънки кръгчета. Подреждат се върху карамела, като се припокриват.
- 3.
т се върху карамела, като се припокриват.
Маслото за тестото се разбива със светлокафявата захар. Прибавят се едно по едно яйцата, глюкозата, портокаловата кора и подправките. След това се слагат маринованите сушени плодове, орехите, трохите и брашното. Цялата смес се изсипва върху кръгчетата портокал. Пече се на водна баня, във фурна, загрята на 150°С за около 2½ часа. Охлажда се във формата 2-3 мин. и се обръща в подходяща чиния за сервиране. Залива се с горещ сироп. - 4.
Сиропът се приготвя, като в малък тиган се слагат да заврат глюкозата, захарта, портокаловият сок и уискито.
- 5.
Пудингът може да се украси с коктейлни череши, замразени червени боровинки и зелени листа от лимон или елхови клонки.