Сладкиш с пияни череши в чаша
Може и да е спорно дали понеделник е най-добрият ден да приготвите тази черешова рецепта, но със сигурност, ако не се възползвате скоро от нея, ще трябва да почакате една година, за да се насладите на невероятния й вкус.
СъставНеобходими продукти за 8
- за черешите:
- 500 г почистени череши
- 1 ч. ч. коняк, ром или уиски
- 3 с. л. захар
- за блата:
- 200 г масло
- 200 г тъмен шоколад
- 1 с. л. разтворимо кафе
- ½ ч. ч. вода
- 220 г или 1 ½ ч. ч. брашно
- 2 с. л. какао
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- 1 с. л. бакпулвер
- 400 г или 2 ч. ч. захар
- 3 яйца
- 2 с. л. олио
- 100 г кисело мляко
- за шоколадовия крем:
- 100 г тъмен шоколад
- 200 г сметана
- 2 с. л. ликьор амарето
- за млечния крем:
- 500 мл прясно мляко
- 1 яйце
- 2 с. л. нишесте
- 3 с. л. захар
- 50 г студено масло
- 50 г настърган шоколад за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Черешите се заливат с алкохола и захарта, разбъркват се и се оставят да се мариноват в хладилника поне 12 часа, като се разбъркват отвреме навреме.
- 2.
Сметаната за шоколадовия крем се слага да заври. Шоколадът се нарязва и се слага в купа. Врящата сметана се излива върху шоколада и се разбърква, докато се стопи. Слага се ликьорът. Сместа се охлажда до стайна температура и се прибира в хладилника за 3-4 часа, за да се сгъсти.
- 3.
За блата се смесват в тиган маслото, нарязаният шоколад, кафето и водата. Слагат се на слаб огън и се разбъркват, докато се разтопят и се превърнат в еднородна маса.
- 4.
Пресяват се заедно брашното с какаото, содата и бакпулвера. Смесват се със захарта.
- 5.
Разбиват се заедно яйцата, олиото и киселото мляко.
- 6.
Към брашнената смес се добавят шоколадовата и яйчната маса. Всичко се разбърква, докато се получи гладко тесто. Пече се в тавичка с диаметър 22-24 см., застлана с хартия за печене или намазана с масло и посипана с галета за около 1,5 часа във фурна, загрята до 160° С.
- 7.
Яйцето за млечния крем се разбърква с нишестето и 2 с. л. от млякото. Останалото мляко се слага да заври заедно със захарта. При непрекъснато разбъркване се добавя яйцето. Когато се сгъсти се отстранява от огъня и се добавя маслото, като се разбърква, докато се поеме напълно.
- 8.
Изпеченият блат се нарязва на кубчета. В купа се редуват пластове блат, шоколадов крем, мариновани череши, яйчен крем, отново блат, който се сиропира с черешовата марината, ред шоколадов и яйчен крем. Завършва се с череши и се поръсва с настърган шоколад.
ИДЕЯ
Вариант на поднасяне: Можете да намажете двата вида крем върху блата и леко да замразите сладкиша. Преди сервиране подредете отгоре черешите, залейте с малко от маринатата и поръсете с настърган шоколад.