Сладкиш с медени кори
Подправките играят съществена роля в това предложение, което е повече от логично, защото става въпрос за специалитет от индийската кухня. В него сместа от синапени зърна, кимион, куркума и кориандър преобразява до неузнаваемост варените картофи и яйца. Важен елемент е и кокосовото мляко, което придава специфичен вкус и аромат.
СъставНеобходими продукти за 0
- за корите:
- 150 г пудра захар
- 1 яйце
- 50 г краве масло
- 2 с. л. мед
- 2 с. л. прясно мляко
- 400 г брашно
- за пълнежа:
- 150 г краве масло
- 150 г пудра захар
- 200 г прясно мляко
- 3 с. л. брашно
- 1 пакетче ванилия
- за глазурата:
- 200 г шоколад
- 4 с. л. прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1.
Всички съставки за корите без брашното се разбъркват и се сипват в тенджера. Слагат се на силен огън да кипнат до пяна. Сместа се сваля от котлона и към нея се прибавя брашното. Разбърква се, но не бива да става много кораво, а да се получи меко тесто.
- 2.
Полученото тесто се изсипва върху набрашнена повърхност и се омесва. Разделя се на 4 части и се разточват кори. Всичко трябва да стане много бързо, за да не се втвърди тестото.
- 3.
Първата кора се сгъва на четири и се поставя в правоъгълна тава върху намаслена хартия за печене. Слага се в единия край така, че да може да се разгъне лесно и да се изпече. Изпича се в загрята фурна на 180°C за около 1 мин., докато леко порозовее.
- 4.
Маслото за пълнежа се разбива със захарта. Млякото се разбърква с брашното и ванилията на котлона, докато стане на крем. Когато се охлади, се разбърква с маслената смес. С получения крем се намазва всяка от корите, като се разпределя хубаво по повърхността.
- 5.
Шоколадът за глазурата се натрошава с млякото и се разтопява на водна баня. След като поизстине, сладкишът се залива с него и се нарязва на форми по избор.