Начало За нас Реклама Контакти

Сладкиш с круши и боровинки

Снимка за Сладкиш с круши и боровинки
70
Време за приготвяне: 70 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

В случай че спадате към групата на заклетите почитатели на крушите, този десерт със сигурност ще ви заинтригува. В него сочният и ароматен плод е в приятно кисела комбинация с боровинки и вкусно сладко тесто.

СъставНеобходими продукти за 10 порции

  • 3 с. л. меко масло
  • ½ ч. ч. кафява захар
  • средни зрели, но твърди круши
  • 1 ч. ч. пресни или замразени червени боровинки
  • ⅓ ч. ч. прясно мляко
  • 1 с. л. настъргана портокалова кора
  • 1½ ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. ч. брашно
  • ½ к. л. сол
  • белтъка
  • жълтък
  • ½ ч. ч. кристална захар
  • 1 ч. л. есенция ванилия

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Съд за печене с диаметър 24 см се намазва с 1 с.л разтопено масло и се поръсва с кафявата захар. Крушите се срязват на две, обелват се и се изчистват от семките. Подреждат се във формата с изпъкналата страна надолу. Между половинките круши се разпределят боровинките.

  2. 2.

    Пресяват се заедно брашното, бакпулверът и солта.

  3. 3.

    Двата белтъка се разбиват на сняг със солта и към тях се прибавя 1/4 ч.ч. от кристалната захар. Разбиват се на бързи обороти около 2 мин.

  4. 4.

    Смесват се жълтъкът, останалите 2 с.л. масло, ванилията и ¼ ч.ч. захар. Разбиват се на средна скорост 2 мин. Прибавя се половината мляко и половината от брашнената смес. Разбива се. Слагат се останалото мляко, портокаловата кора и брашнена смес. Отново се разбива. Внимателно се прибавят разбитите белтъци, леко се разбъркват. Тестото се изсипва върху плодовете. Пече се 30-40 мин. в загрята фурна на 180°С.

  5. 5.

    Изпеченият сладкиш се оставя 2 мин. във фурната и се обръща в чиния. Плодовете трябва да останат отгоре.


Ноем. 2008
Още подобни рецепти
Коментари