Сладкиш с круши и боровинки
В случай че спадате към групата на заклетите почитатели на крушите, този десерт със сигурност ще ви заинтригува. В него сочният и ароматен плод е в приятно кисела комбинация с боровинки и вкусно сладко тесто.
СъставНеобходими продукти за 10 порции
- 3 с. л. меко масло
- ½ ч. ч. кафява захар
- 2 средни зрели, но твърди круши
- 1 ч. ч. пресни или замразени червени боровинки
- ⅓ ч. ч. прясно мляко
- 1 с. л. настъргана портокалова кора
- 1½ ч. л. бакпулвер
- 1 ч. ч. брашно
- ½ к. л. сол
- 2 белтъка
- 1 жълтък
- ½ ч. ч. кристална захар
- 1 ч. л. есенция ванилия
Начин на приготвяне
- 1.
Съд за печене с диаметър 24 см се намазва с 1 с.л разтопено масло и се поръсва с кафявата захар. Крушите се срязват на две, обелват се и се изчистват от семките. Подреждат се във формата с изпъкналата страна надолу. Между половинките круши се разпределят боровинките.
- 2.
Пресяват се заедно брашното, бакпулверът и солта.
- 3.
Двата белтъка се разбиват на сняг със солта и към тях се прибавя 1/4 ч.ч. от кристалната захар. Разбиват се на бързи обороти около 2 мин.
- 4.
Смесват се жълтъкът, останалите 2 с.л. масло, ванилията и ¼ ч.ч. захар. Разбиват се на средна скорост 2 мин. Прибавя се половината мляко и половината от брашнената смес. Разбива се. Слагат се останалото мляко, портокаловата кора и брашнена смес. Отново се разбива. Внимателно се прибавят разбитите белтъци, леко се разбъркват. Тестото се изсипва върху плодовете. Пече се 30-40 мин. в загрята фурна на 180°С.
- 5.
Изпеченият сладкиш се оставя 2 мин. във фурната и се обръща в чиния. Плодовете трябва да останат отгоре.