Сладкиш с круши и бадеми
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 125 г меко масло
- 120 г фина кристална захар
- 2 ч. л. лимонова кора, фино настъргана
- 3 яйца
- 150 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 щипка сода бикарбонат
- 1 щипка канела
- 1 щипка смлян кардамон
- 50 г смлени бадеми или шам фъстък
- 100 г розов локум, нарязан на малки кубчета, по желание,
- 2 зрели круши
- 50 г филирани бадеми
- ванилов сладолед за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива със захарта и лимоновата кора. Прибавят се яйцата едно по едно.
- 2.
Брашното се пресява със содата и бакпулвера и се разбърква с канелата, кардамона и смлените бадеми. Прибавя се към маслената смес.
- 3.
Форма с диаметър 26 см се намазва с масло и се поръсва с галета. Сипва се половината смес, отгоре се подреждат крушите, обелени и нарязани на тънки резенчета. Поръсват се с локума и се заливат с останалата смес. Поръсва се с бадемите и се пече около 30 мин. във фурна, загрята на 180° С.
- 4.
Сладкишът се охлажда 5 мин. и се сервира топъл или студен с топка ванилов сладолед.
Подходящи типове вина
Септ. 2014
Още подобни рецепти
Коментари