Сладкиш Бяла фея
Плодовите десерти са ненадминати по свежест и богатство на вкуса, но когато в тях присъства и шоколад, при това бял, се превръщат в неустоимо изкушение. Това със сигурност важи за днешното ни празнично предложение – ефектен сладкиш с лек млечно-шоколадов крем и пресни малини.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за блата:
- 125 г меко масло
- 125 г пудра захар
- 2 яйца
- 125 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 2 с. л. прясно мляко
- 50 мл кокосов ликьор за сиропиране, по желание
- за крема:
- 250 мл прясно мляко
- 1 с. л. нишесте
- 1 яйце
- 1 с. л. захар
- 100 г разтопен бял шоколад
- 150 г меко масло
- 125 г пудра захар
- 50 г бял шоколад за гарниране
- 200 г малини или други червени плодове
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото за блата се разбива на крем със захарта. Прибавят се едно по едно яйцата. Слага се пресятото брашно с бакпулвера, разбърква се и накрая се добавя млякото. Тестото се слага да се пече в подходяща форма с диаметър 20 см, намазана с масло или покрита с хартия за печене, за 40 мин. на 180°С. Оставя се да постои 5 мин. във формата и се доохлажда върху решетка.
- 2.
Кремът се приготвя, като се разбиват млякото, нишестето, яйцето и захарта. Сместа се слага при непрекъснато разбъркване на огъня да се сгъсти. Оставя се да изстине. Маслото и пудрата захар се разбиват на пухкав крем. Прибавя се на струйка охладеният разтопен шоколад, при непрекъснато разбиване. Млечният крем се прибавя лъжица по лъжица към масления, като се разбърква внимателно.
- 3.
Блатът се срязва на две, напръсква се с ликьора и се напълва с половината крем. Поръсват се половината малини. Отгоре тортата се намазва с останалия крем и се доукрасява с плодовете.