Сладки контрасти
Приготвянето на този удивителен десерт прилича на ускорен курс по сладкарство с молекулярен уклон, но ако следвате рецептата, ще успеете. А може да направите само най-любимите си части от композицията - всяка е вкусна и сама за себе си.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за маршмелоу* бонбоните:
- 1 ч. ч. малини, по възможност горски
- 1 ч. л. лимонена киселина
- 2 пакетчета желатин
- 1½ ч. ч. захар на фини кристали
- 150 мл глюкоза
- ¼ ч. ч. пудра захар
- ¼ ч. ч. царевично нишесте
- за шоколадовото сорбе:
- 150 г фина кристална захар
- 2 с. л. глюкоза
- 100 мл прясно мляко
- ½ ч. ч. тъмно какао
- 200 г шоколад 70%, нарязан
- 1 ч. л. едро смлян лют пипер, по желание
- за бадемовите бисквити:
- 200 г марципан
- 200 мл сметана 35%
- 2 яйца
- 125 г меко масло
- 1 ч. л. ванилена захар
-
⅔ ч. ч. фина кристална захар
- 500 г брашно с набухватели (за кекс)
- 150 г сурови бадеми, нарязани на филийки
- за украса:
- 200 г бита сметана
- 1 ч. л. ванилена захар
- 1 с. л. коняк
-
лилав изомалт
Начин на приготвяне
- 1.
За маршмелоу бонбоните малините се пасират, слагат се в по-едро сито и се прецеждат.
- 2.
Пюрето от малини се разбърква с ½ ч. л. от лимонената киселина и желатина. Оставя се да постои 5 мин.
- 3.
Слагат се да заврат 90 мл вода със захарта и глюкозата. Сместа се вари, докато достигне 115° С или докато се сгъсти и започне да ври с големи балони.
- 4.
Малиновата смес се разбива с миксер, най-добре стационарен, отначало на ниски обороти, като много бавно се налива врящият захарен сироп. Постепенно оборотите се засилват до максимум. Разбива се, докато се сгъсти за около 10 мин.
- 5.
Тавичка 22 х 22 см се облицова с хартия за печене и се поръсва със слой от пудрата захар, смесена с нишестето, и ½ ч. л. от лимонената киселина. Малиновата смес се сипва вътре и се оставя да се втвърди на стайна температура за поне 8 часа.
- 6.
Обръща се върху друг лист хартия за печене, поръсен с остатъка от пудра захар, нишесте и лимонена киселина. Нарязва се на квадратчета с нож, намазан с мазнина. Овалват се в бялата смес.
- 7.
За сорбето захарта се разбърква с какаото и се слага да заври с 400 мл вода, глюкозата и млякото, като се разбърква от време на време.
- 8.
След като поври 2 мин., се добавят шоколадът и пиперът и се разбъркват, докато шоколадът се стопи. Ако има нужда, се прецежда. Охлажда се и се слага в машина за сладолед. Ако нямате машина за сладолед, сместа се сипва в купа и се замразява във фризера, докато се втвърди почти напълно. Сместа се изгребва и се слага в кухненски робот да се разбие, докато стане гладка. Отново се замразява. Ако има нужда, процедурата се повтаря още веднъж.
- 9.
За бисквитите марципанът се настъргва и се разбива с миксер заедно със сметаната. Добавят се едно по едно яйцата, сипват се захарта, ванилената захар и се добавя маслото. Брашното се пресява и се добавя постепенно към сместа, като се разбърква с шпатула. Меси се възможно най-кратко, докато брашното се поеме. Получава се пухкаво тесто. От него се оформят топчици с големина на орех, които се топват в нарязаните бадеми и се слагат в тава върху хартия за печене. Пекат се около 8 мин. на 180° С или докато леко порозовеят.
- 10.
Битата сметана се разбърква с ванилената захар и коняка. Може да се подслади с лъжица пудра захар на вкус.
- 11.
Парче от изомалта се слага в тавичка върху хартия за печене и се запича във фурна, загрята на 200° С, докато се втечни. Изважда се от фурната и с вилица, намазана с олио, се набраздява в краищата като слънце. Когато леко изстине, но е още горещ, се отлепва от хартията внимателно и се усуква, за да му се придаде интересна форма.
- 12.
Парче малинов маршмелоу се разполага в центъра на чиния, отгоре се слага бита сметана и бисквита. Отстрани се гарнира с шоколадовото сорбе и формичка от изомалт.
*Маршмелоу се наричат вид бонбони с консистенция подобна на гъба, в различни цветове и с различни аромати. Името marshmallow означава бяла ружа, екстракт от чийто корен някога се използвал в рецептата за това лакомство вместо желатин.