Сладки и солени мъфини от едно тесто
И сладкият, и соленият вариант, еднакво подходящи за съботно-неделна закуска, а защо не и за през седмицата, имат своите достойнства. Съчетанието от банан и боровинки е нетрадиционно, но абсолютно сполучливо, а вкусът на сирене с маслини и чубрица е прекрасно българско подобрение на американската рецепта.
СъставНеобходими продукти за 10 сладки и 10 солени мъфина
- за тестото:
- 300 г брашно с набухватели
- 1 ч. л. бакпулвер
- 50 г овесени ядки
- 300 мл кисело мляко
- 5 с. л. разтопено краве масло
- 2 яйца
- за сладките мъфини:
- 1 банан
- 2 с. л. счукани орехови ядки
- 2-3 с. л. пресни или замразени боровинки
- 100 г кафява захар
- за солените мъфини:
- 100 г натрошено сирене
- 1 ч. л. чубрица
- 1 с. л. нарязани на ситно маслини
- 1 с. л. настърган кашкавал
- 1 ч. л. червен пипер
- за украса:
- 200 г крем-сирене
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се смесва с бакпулвера и овесените ядки. В друг съд се разбиват яйцата с млякото и разтопеното масло. Яйчната смес се сипва в брашното при непрекъснато бъркане с дървена лъжица. Полученото тесто се разделя на две части.
- 2.
В едната половина се слагат смачканият банан, захарта, орехите и боровинките. Когато се прибавят боровинките, трябва да се внимава да не се разбърква твърде дълго, защото цялата смес ще се оцвети в лилаво.
- 3.
Другата половина от тестото се смесва със сиренето, маслините и чубрицата.
- 4.
Тестото се разпределя в хартиени капсули, сложени във форми за мъфини, като се запълват 2/3 от обема на съда. Ако не се използват капсули, формата се намазва с масло и се поръсва с галета. Сладките се поръсват с овесени ядки и кафява захар, а солените - с кашкавал и червен пипер. Пекат се в загрята на 180°С фурна 18-20 мин.
- 5.
Готовите мъфини се украсяват с разбито крем сирене, в което е прибавена лъжица пудра захар за сладките. С помощта на плодове и зеленчуци могат да се оформят различни смешни човечета за децата.
Вариации:
1. В солените мъфини сложете нарязана на ситно шунка или червени чушки.
2. Заменете боровинките в сладкия вариант с нарязани сушени сини сливи или други захаросани плодове.