Скоунс
Може само да завиждаме на видинчани, че имат възможност редовно да закусват с английските хлебчета скоунс във Феникс кафе.
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- 500 г пълнозърнесто или бяло брашно
- 45 г бакпулвер
- 75 г захар
- 75 г черни стафиди
- 1 яйце
- 100 г масло със стайна температура
- 200 мл мляко
- ванилия
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното и бакпулверът се пресяват заедно и с пръсти се претриват с маслото.
- 2.
Добавят се захарта и стафидите.
- 3.
Яйцето се разбива, към него се добавя млякото и малко ванилия. Течността се налива и се разбърква внимателно със сухата смес. Не бива да се меси прекалено дълго и силно, за да не се стегне. Целта е да се получат нежни, пухкави и въздушни хлебчета.
- 4.
Тестото се слага върху леко набрашнен плот и внимателно се разточва до дебелина 1,5 – 2 см.
- 5.
Изрязват се кръгчета с диаметър 4 см, които се намазват с малко мляко и се оставят да починат за 10 мин.
- 6.
Пекат се 12 мин. в тава върху хартия за печене на 200º C.
- 7.
Поднасят се топли, по традиция с масло и конфитюр.