Шведски ръжен хрупкав хляб knäckebröd
Може би това е най-здравословният хляб на света. Представете си само смес от малко ръжено брашно и много различни семена и ядки, пълни със сила и безброй полезни качества. Дори няма мая или друг набухвател. А вкусът му е наистина превъзходен, при това напълно натурален.
СъставНеобходими продукти за 1 хляб
- 150 г ръжено брашно
- 250 г фини овесени ядки
- 100 г сусам
- 50 г слънчогледови, обелени
- 50 г тиквени семки, обелени
- 20 г ленено семе
- 6 с. л. олио
- 2 ч. л. морска сол
- 300 мл студена вода
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се смесва с останалите сухи съставки.
- 2.
Добавят се водата и олиото и се омесва еластично тесто върху набрашнена повърхност. Тестото се разточва на тънко (0,4 см) върху хартия за печене и с нож се нарязва на правоъгълни парчета.
- 3.
Фурната се нагрява на 250° С и тестото се пече около 7 минути. След това градусите се намаляват на 200° С и хлябът се допича за още около 20-25 минути.
- 4.
След изваждането от фурната хлябът веднага се вади от тавата и се охлажда върху решетка.