Шомлой галушка
Класически унгарски десерт, чието приготвяне изисква малко повече усилия, но пък резултатът е повече от впечатляващ. В него са съчетани всички триумфални сладки вкусове – орехи, шоколад, плодове и захарен сироп. Струва си да очаровате близките си с една оригинална торта през уикенда.
СъставНеобходими продукти за 12 порции
- за белия блат:
- 3 големи яйца
- 6 с. л. захар
- 8 с. л. брашно
- щипка сол
- за ореховия блат:
- 3 големи яйца
- 6 с. л. захар
- 4 с. л. брашно
- 6 с. л. фино смлени орехи
- щипка сол
- за шоколадовия блат:
- 3 големи яйца
- 6 с. л. захар
- 7 с. л. брашно с набухватели
- 2 с. л. какао
- щипка сол
- за сиропа:
- 200 мл вода
- 1 ч. ч. захар
- 1 парче кора от портокал
- 1 парче кора от лимон
- 100 мл ром
- за крема:
- 1 л прясно мляко
- 6 с. л. царевично нишесте
- 6 жълтъка
- 1 ч. ч. захар
- 1 ч. л. есенция ванилия
- 100 г краве масло
- за пълнежа:
- ½ ч. ч. стафиди
- ½ ч. ч. смлени орехи
- ½ ч. ч. плодове от компот от кайсии
- за шоколадовия сос:
- 200 мл вода
-
⅔ ч. ч. захар
- 180 г тъмен шоколад, начупен на малки парченца
- 3 с. л. ром
- за гарниране:
- какао
- бита сметана
Начин на приготвяне
- 1.
Белият блат се приготвя, като яйцата и захарта се поставят в съд на водна баня и се разбъркват около 1 мин., докато захарта се разтопи. Сместа не бива да става твърде гореща, за да не се пресече. Сваля се от огъня и се разбива с миксер около 3 мин., докато обемът й се увеличи 3 пъти. Прибавят се брашното и солта. Блатът се пече в тава с размери 22 х 32 см или кръгла форма с диаметър 30 см, върху хартия за печене във фурна, загрята до 180°С, около 12 мин. След като се изпече, се оставя за 3 мин. в тавата и се обръща в подходяща чиния. Хартията се отстранява.
- 2.
Ореховият блат се приготвя по същия начин, като брашното, орехите и солта се смесват предварително.
- 3.
Шоколадовият блат се приготвя отново по същата технология, като какаото, солта и брашното се пресяват заедно предварително.
- 4.
За сиропа всички продукти без рома се слагат да заврат. След като поврат 3-4 мин., корите се отстраняват и се прибавя ромът.
- 5.
За крема нишестето се разтваря в 1 ч.ч. от млякото. Останалото мляко се слага да заври. Жълтъците се разбиват със захарта и се прибавя разтвореното нишесте. Горещото мляко се излива върху сместа с жълтъците при непрекъснато разбъркване. Кремът се връща на огъня и се разбърква, докато се сгъсти. Прибавят се ванилията и маслото, нарязано на кубчета, при непрекъснато бъркане. Охлажда се леко, като се разбърква от време на време.
- 6.
За пълнежа се смесват орехите и стафидите. Кайсиите от компота се слагат в малък тиган на котлона за 3-4 мин., за да се сгъстят леко.
- 7.
Шоколадовият сос се приготвя, като всички съставки се смесват и се слагат на огъня при непрекъснато разбъркване. Оставя се да поври и да се сгъстят за около 5 мин.
- 8.
Ореховият блат се поставя в подходяща чиния. Напоява се с ⅓ от сиропа. Намазва се с кайсиите и ⅓ от крема. Поръсва се с половината смес от стафиди и орехи. Отгоре се поставя шоколадовият блат. Сиропира се, намазва се с крем и се поръсва с останалите стафиди и орехи. След това се слага белият блат. Сиропира се и се намазва с крем. Поръсва се обилно с какао. Покрива се с фолио и се оставя за 8-12 часа в хладилника.
- 9.
Десертът се сервира, като с лъжица за сладолед се загребват топки и се слагат в чиния. Гарнират се с шоколадовия сос и бита сметана.