Шоколадово лава суфле с малиново сорбе
Горещата кадифена и сластно стичаща се сърцевина на шоколадовото суфле обрича всеки засегнат от нея на всемирна скръб поради изчерпване на благодатните количества.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за суфлето:
- 230 г масло
- 230 г тъмен шоколад
- 2 яйца
- 4 жълтъка
- 130 г фина кристална захар
- 55 г брашно
- 1 ч. л. масло за формичките
- за сорбето:
- 400 г малини, пресни или замразени
- 1 ч. ч. захар
- 80 мл леко червено вино с плодов аромат
- 1 звезден анасон
- 1 пръчка канела
- 40 мл сок от лайм или лимон
- 1 белтък
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата, захарта и жълтъците се слагат на водна баня, като се разбъркват, докато сместа леко се сгъсти.
- 2.
Водата от водната баня не бива да докосва съда с яйцата и не бива да ври силно, а само да къкри. Ако се прекали с нагряването, яйцата ще се пресекат.
- 3.
Маслото се стопява заедно с шоколада на водна баня. Смесват се шоколадът и яйцата. Върху сместа се пресява брашното. Разбърква се добре и се сипва в купички, намазани с масло. Покриват се с фолио и се слагат в хладилника за 12 часа.
- 4.
Малините се замразяват за 2 часа във фризер, ако са пресни.
- 5.
Захарта и виното се слагат да заврат заедно с анасона и канелата и се оставят да поврат 2-3 мин., докато се получи гъст захарен сироп. Половината от още врящия сироп се налива в разбитите на твърд сняг белтъци.
- 6.
Белтъчният крем се разбива, докато се охлади.
- 7.
Замразените плодове се слагат в кухненски робот или блендер заедно с лимоновия сок и другата половина от горещия сироп. Пасират се. Внимателно се прибавят разбитите белтъци, докато сместа стане хомогенна.
- 8.
Формичките със суфле се пекат 12 мин. в предварително загрята фурна на 180° С. Сервират се горещи с лъжица от сорбето.