Шоколадово-кокосов сладкиш
![Снимка за Шоколадово-кокосов сладкиш](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/skoko_kokosov sladkish_660x430.jpg)
СъставНеобходими продукти за 8 парчета
- за тестото:
- 125 г масло
- 50 г кафява захар
- 2 яйца
- 200 г брашно
- 2 с. л. какао
- ½ пакетче бакпулвер
- 100 мл прясно мляко
- мазнина за формата
- за пълнежа:
- 300 мл прясно мляко
- 50 г грис
- 80 г масло
- 80 г захар
- 100 г кокосови стърготини
- 2 пакетчета ванилена захар
- за глазурата:
- 200 г тъмен кувертюр
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява на 180° С. Маслото се разбива със захарта и яйцата на крем. Брашното, какаото и бакпулверът се смесват и редувайки се с млякото се добавят към крема. Тестото се разпределя в намазана форма с диаметър 26 см и се пече 25 мин.
- 2.
Изважда се от фурната, освобождава се от формата и се оставя да изстине.
- 3.
В тенджера се варят млякото с гриса и маслото, като се бъркат докато се сгъстят. Прибавят се захарта, кокосовите стърготини и ванилията. Сместа се разстила върху шоколадовия блат.
- 4.
Кувертюрът се разтопява бавно на водна баня и сладкишът се залива. Преди сервиране трябва да престои най-малко 3 часа в хладилника.
- 5.
За декорация може да се използва разтопен млечен кувертюр, шприцован на фини ивици върху тъмната глазура.
Тази и много други рецепти ще намерите в книгата на Gourmet Publishing "Шоколад за модерни хора".