Шоколадово гнездо
СъставНеобходими продукти за 10 порции
- за блата:
- 150 г бял шоколад, надупчен на парчета
- 250 г 2 ч. ч. брашно
- 2 ч. ч. бакпулвер
- 250 г пудра захар
- 2 яйца
- 200 г кисело мляко
- 50 г разтопено масло
- за глазурата:
- 100 г бял шоколад, начупен на парчета
- 3 с. л. заквасена сметана
- за шоколадови пурички:
- 50 г тъмен шоколад
- 50 г бял шоколад
- за яйцата:
- 50 г меко масло
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. есенция ванилия
- 1 ч. л. лимонов сок
- 50 мл неподсладено кондензирано мляко
- 800 г пудра захар
- жълта сладкарска боя
- 100 г тъмен шоколад
- за украса:
- ½ ч. ч. кокосови стърготини
- 1 ч. л. зелена боя за сладкиши
Начин на приготвяне
- 1.
Шоколадът за блата се слага да се разтопи на водна баня или в микровълновата печка.
- 2.
Разбиват се яйцата със захарта. Прибавят се млякото и маслото. Брашното се пресява с бакпулвера и се слага в яйчната смес. Прибавя се разтопеният шоколад. Всичко се разбърква добре. Тестото се слага да се пече във форма за кекс, намазана с масло и посипана с галета. Пече се около 40 мин. на 180°С. Оставя се да изстине и се изважда от формата.
- 3.
Приготвя се глазурата, като шоколадът се слага да се разтопи на водна баня, прибавя се сметаната. Когато сместа стане хомогенна се маха от огъня и се залива изпеченото гнездо.
- 4.
Кокосовите стърготини се поръсват с боята и се разбъркват, за да се оцветят равномерно. Основите на гнездото се поръсва с кокоса.
- 5.
Яйцата се правят, като маслото се разбива с ванилията, лимоновият сок и солта. Прибавя се млякото и по малко се слага от пудрата захар. Омесва се твърдо тесто. Отделят се 2/3 от сместа и се боядисват в жълто. Жълтата и бялата смес се разделят на 16 парчета. Жълтото тесто се прави на топчета и около него се обвива бяло тесто, за да наподоби яйце. Яйцата се оставят да се втвърдят за няколко часа във фризера.
- 6.
Шоколадът за яйцата се разтопява, темперира се до 32°С и в него се потопяват яйчицата, забучени на дървени шишчета. След като шоколадът се стегне, се слагат в гнездото.
- 7.
Белият и черният шоколад за пуричките са разтопяват и се изсипват върху мраморна или керамична плоча или върху кухненския плот. Двата цвята се смесват леко, като се разбъркват с клечка за зъби. Когато шоколадът се втвърди, с помощта на шпатула или нож се правят пурички, които се слагат върху глазурата.