Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадови кексчета с карамел

Снимка за Шоколадови кексчета с карамел
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Спомняте ли си бонбоните Лакта отпреди 15-ина години? Оказа се, че все още ги има, така че шеф-готвачът ни Ивелина Иванова веднага им намери чудесно приложение. Обвити в плътно какаово тесто и в компанията на нежно крем сирене, карамелените бонбони направо се разтапят от желание да бъдат изядени с наслада. Помогнете им!

СъставНеобходими продукти за 12

  • 2 ч. ч. брашно
  • 2 с. л. какао
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 125 г меко масло
  • 1 ч. ч. кафява или пудра захар
  • 1  яйце
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 с. л. масло за формите
  • 1 с. л. галета
  • ½ ч. л. канела
  • за пълнежа:
  • 12 меки карамелови бонбона
  • 100 г фино крем сирене или маскарпоне
  • 50 г шоколад за гарниране, по желание

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява с какаото и бакпулвера.

  2. 2.

    Маслото се разбива със захарта на крем и се добавя яйцето. Добавят се 4 с. л. от брашнената смес, разбърква се добре и се налива по малко от млякото. Сипва се останалата брашнена смес.

  3. 3.

    Формички за кексчета се намазват с масло и се поръсват с галетата, смесена с канелата. Напълват се до половината с тесто и във всяка се поставя по 1 ч. л. кремсирене и по един карамелов бонбон. Формичките се допълват с по още една лъжица от тестото.

  4. 4.

    Слагат се да се пекат във фурна, загрята до 190° С за около 30 мин.

  5. 5.

    Украсяват се с разтопен шоколад и ядки.

Идея: За плодов ефект добавете към тестото ½ ч. ч. нарязани круши или замразени боровинки. Ако обичате по-сладките десерти, увеличете захарта с ½ ч. ч.

Подходящи типове вина
Окт. 2009
Още подобни рецепти
Коментари