Шоколадови кексчета с карамел
Спомняте ли си бонбоните Лакта отпреди 15-ина години? Оказа се, че все още ги има, така че шеф-готвачът ни Ивелина Иванова веднага им намери чудесно приложение. Обвити в плътно какаово тесто и в компанията на нежно крем сирене, карамелените бонбони направо се разтапят от желание да бъдат изядени с наслада. Помогнете им!
СъставНеобходими продукти за 12
- 2 ч. ч. брашно
- 2 с. л. какао
- 1 с. л. бакпулвер
- 125 г меко масло
- 1 ч. ч. кафява или пудра захар
- 1 яйце
- 200 мл прясно мляко
- 1 с. л. масло за формите
- 1 с. л. галета
- ½ ч. л. канела
- за пълнежа:
- 12 меки карамелови бонбона
- 100 г фино крем сирене или маскарпоне
- 50 г шоколад за гарниране, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява с какаото и бакпулвера.
- 2.
Маслото се разбива със захарта на крем и се добавя яйцето. Добавят се 4 с. л. от брашнената смес, разбърква се добре и се налива по малко от млякото. Сипва се останалата брашнена смес.
- 3.
Формички за кексчета се намазват с масло и се поръсват с галетата, смесена с канелата. Напълват се до половината с тесто и във всяка се поставя по 1 ч. л. кремсирене и по един карамелов бонбон. Формичките се допълват с по още една лъжица от тестото.
- 4.
Слагат се да се пекат във фурна, загрята до 190° С за около 30 мин.
- 5.
Украсяват се с разтопен шоколад и ядки.
Идея: За плодов ефект добавете към тестото ½ ч. ч. нарязани круши или замразени боровинки. Ако обичате по-сладките десерти, увеличете захарта с ½ ч. ч.