Шоколадови еклери
Éclair на френски означава „светкавица“ и макар да няма добро обяснение за тази етимология, лесно може да се предположи, че пухкавите десерти направо зашеметяват вкусовите рецептори, подобно на атмосферния феномен.
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- за тестото:
- 125 мл прясно мляко
- 125 мл вода
- 120 г масло, нарязано на кубчета
- 1 щипка захар
- 1 щипка сол
- 140 г брашно
- 5 яйца със стайна температура
- за ваниловия крем:
- 250 мл сметана 35%
- 250 мл прясно мляко
- 1 шушулка бурбонска ванилия
- 6 жълтъка
- ⅔ ч. ч. фина кристална захар
- 5 с. л. брашно
- за шоколадовата глазура:
- 120 г тъмен шоколад 60 %
- 120 мл сметана 35%
-
1 с. л. гюкоза
Начин на приготвяне
- 1.
Шушулката ванилия се срязва по дължина с нож и се изстъргват семенцата. Слагат се заедно със шушулките в сметаната и половината от млякото. Сместа се загрява, покрива се с капак и се оставя 10 мин. извън огъня, за да се извлече ароматът на ванилията. Шушулките се отстраняват.
- 2.
Жълтъците се разбиват със захарта 3 мин, докато побелеят. Слага се брашното и се разбърква добре. Добавя се останалото мляко. Горещите сметана и мляко се прибавят постепенно. Сместа се разбърква добре и се връща на умерен огън за 2 мин. при непрекъснато разбъркване. Сипва се в купа и веднага се покрива с прозрачно фолио, за да не хване коричка. Слага се в хладилника.
- 3.
За тестото в тенджера се смесват млякото, водата, маслото, захарта и солта. Загряват се на умерен огън. Щом сместа заври, брашното се добавя наведнъж. Тестото се бърка се дървена лъжица 2-3 мин., докато започне да се отделя от стените на съда и стане меко и гладко.
- 4.
Тестото се охлажда 2-3 мин., слага се в купа яйцата се добавят едно по едно, докато се абсорбират напълно от сместа.
- 5.
Още горещо тестото се шприцова върху хартия за печене на еклери с дължина 10 см. на по-голямо разстояние един от друг. Може да се оформят и като гевречета. Охлаждат се до стайна температура.
- 6.
Фурната се загрява на 190° С. Еклерите се пекат 7 мин. Вратата на фурната леко се открехва с помощта на дръжката на лъжица. Пекат се още около 13 мин. Трябва да получат хубав карамелен цвят, за да не спаднат след изваждането.
- 7.
Още топли се срязват на две с нож за хляб. Оставят се да изстинат.
- 8.
За глазурата сметаната се слага да заври, отстранява се от огъня, добавя се глюкозата, разбърква се и се излива върху нарязаният на ситно шоколад. Разбърква се, докато се стопи напълно. Охлажда се до около 40° С.
- 9.
Капачетата на еклерите се намазват с глазурата и се оставят да изстинат. Ваниловият крем се разбива с миксера, слага се в шприц и с него се напълват основите. Слагат се капачетата.