Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадови еклери

Снимка за Шоколадови еклери
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна

Éclair на френски означава „светкавица“ и макар да няма добро обяснение за тази етимология, лесно може да се предположи, че пухкавите десерти направо зашеметяват вкусовите рецептори, подобно на атмосферния феномен.

СъставНеобходими продукти за 20 броя

  1. за тестото:
  2. 125 мл прясно мляко
  3. 125 мл вода
  4. 120 г масло, нарязано на кубчета
  5. 1 щипка захар
  6. 1 щипка сол
  7. 140 г брашно
  8. 5 яйца със стайна температура
  9. за ваниловия крем:
  10. 250 мл сметана 35%
  11. 250 мл прясно мляко
  12. 1 шушулка бурбонска ванилия
  13. 6 жълтъка
  14. ⅔ ч. ч. фина кристална захар
  15. 5 с. л. брашно
  16. за шоколадовата глазура:
  17. 120 г тъмен шоколад 60 %
  18. 120 мл сметана 35%
  19. 1 с. л. гюкоза
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Шушулката ванилия се срязва по дължина с нож и се изстъргват семенцата. Слагат се заедно със шушулките в сметаната и половината от млякото. Сместа се загрява, покрива се с капак и се оставя 10 мин. извън огъня, за да се извлече ароматът на ванилията. Шушулките се отстраняват.

  2. 2.

    Жълтъците се разбиват със захарта 3 мин, докато побелеят. Слага се брашното и се разбърква добре. Добавя се останалото мляко. Горещите сметана и мляко се прибавят постепенно. Сместа се разбърква добре и се връща на умерен огън за 2 мин. при непрекъснато разбъркване. Сипва се в купа и веднага се покрива с прозрачно фолио, за да не хване коричка. Слага се в хладилника.

  3. 3.

    За тестото в тенджера се смесват млякото, водата, маслото, захарта и солта. Загряват се на умерен огън. Щом сместа заври, брашното се добавя наведнъж. Тестото се бърка се дървена лъжица 2-3 мин., докато започне да се отделя от стените на съда и стане меко и гладко.

  4. 4.

    Тестото се охлажда 2-3 мин., слага се в купа яйцата се добавят едно по едно, докато се абсорбират напълно от сместа.

  5. 5.

    Още горещо тестото се шприцова върху хартия за печене на еклери с дължина 10 см. на по-голямо разстояние един от друг. Може да се оформят и като гевречета. Охлаждат се до стайна температура.

  6. 6.

    Фурната се загрява на 190° С. Еклерите се пекат 7 мин. Вратата на фурната леко се открехва с помощта на дръжката на лъжица. Пекат се още около 13 мин. Трябва да получат хубав карамелен цвят, за да не спаднат след изваждането.

  7. 7.

    Още топли се срязват на две с нож за хляб. Оставят се да изстинат.

  8. 8.

    За глазурата сметаната се слага да заври, отстранява се от огъня, добавя се глюкозата, разбърква се и се излива върху нарязаният на ситно шоколад. Разбърква се, докато се стопи напълно. Охлажда се до около 40° С.

  9. 9.

    Капачетата на еклерите се намазват с глазурата и се оставят да изстинат. Ваниловият крем се разбива с миксера, слага се в шприц и с него се напълват основите. Слагат се капачетата.

  10.  

Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари