Шоколадови буболечки и марципанови духчета
Страховитата сладожадност на отвъдните същества и на децата лесно може да бъде потушена с огромно количество сладкиши. Десертните духове и буболечки са идеални за целта. Все пак внимавайте с дневния прием на захар.
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- за мъфините:
- 125 г меко масло
- 200 г фина кристална захар
- 2 големи яйца
- 1 с. л. кора от портокал или лимон
- 60 мл прясно мляко
- 60 мл заквасена сметана
- 1 с. л. лимонов сок
- 250 г брашно с набухватели
- 1 ч. ч. фино настъргана тиква
- за декориране:
- 200 г какаов крем с лешници (течен шоколад)
- ядки и стафиди в шоколад
- разноцветни желирани бонбони червеи
- 10 кръгли шоколадови бонбона
-
200 г марципан или бяло захарно тесто за моделиране
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива със захарта на крем. Добавят се яйцата едно по едно.
- 2.
Млякото се смесва със сметаната. Брашното се пресява.
- 3.
Сипва се половината от брашнената смес, разбърква се, слага се млечната смес и се добавя втората част от брашнената смес. Накрая внимателно с минимално разбъркване се сипват тиквата и портокаловата кора.
- 4.
Тестото се разпределя в капсули, поставени във форми за печене на мъфини. Може да се поръсят с кафява захар на едри кристали. Пекат се в загрята фурна на 180° С за 20 - 25 мин.
- 5.
За буболечките готовите изстинали мъфини се намазват с тъмен течен шоколад, слага им се кръгъл шоколадов бонбон за глава и червени и зелени желирани бонбони за очи. От желираните червеи се изрязват крака.
- 6.
За духчетата мъфините се покриват с течен шоколад. Два бонбона се закрепват един върху друг с клечка за зъби и се слагат върху мъфините. Отгоре се покриват с кръг тънко разточен марципан, смесен с пудра захар, или бяло захарно тесто. Правят се очи от желирани бонбони.
- 7.
За гнездото от червеи намазаните с шоколад мъфини се поръсват със смлени ядки или кафява захар и се покриват с желирани бонбони.