Шоколадов сладкиш с ягоди
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 4 яйца
- 1½ ч. ч. кафява захар
- 1 ч. ч. олио от гроздови семки
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. ч. ръжено или пълнозърнесто брашно
- 1 ч. ч. бяло пшенично брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 3 с. л. какао
- за гарниране:
- 1 ч. ч. цедено кисело мляко
- 2 ч. ч. сметана за разбиване
- 4 с. л. пудра захар
- 1 ч. л. ванилова захар
- ягоди или череши за гарниране
- листа мента
- 50 г разтопен тъмен шоколад
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се двата вида брашно с бакпулвера и какаото. Яйцата се разбиват със захарта на гъст крем. Добавя се по малко олио. Слага се киселото мляко, разбъркано със содата. Сипва се на струя брашнената смес. Разбърква се и се слага в дълбока форма за печене, намазана с масло и поръсена с галета или облечена с хартия за печене.
- 2.
Пече се 50-60 мин. във фурна, загрята на 180°С. Изважда се от формата и се оставя да изстине. Нарязва се на 2 или 3 слоя.
- 3.
Кремът се приготвя, като се разбиват заедно млякото, сметаната и захарта до пухкава смес. Овкусява се с ванилията. Сладкишът се пълни с крема, като се слагат нарязани ягоди и листенца мента.