Шоколадов сладкиш с пияни вишни
Заедно с малините и ягодите, вишните са плодовете, които са добрата компания на шоколада. Особено, когато са мариновани и обгърнати от нежен крем с какаов аромат. И понеже сезонът на червените стипчиви плодове отмина, в тази рецепта можете да ги замените с актуалните малини, като пропуснете алкохолната им обработка.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за блата:
- 3 яйца
- 2 с. л. гореща вода
- 100 г захар
- 100 г смлени орехи
- 75 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 2 с. л. какао
- за крема:
- 500 мл прясно мляко
- 500 мл сметана
- 5 с. л. захар
- 300 г тъмен шоколад
- 2 с. л. желатин
- 50 мл уиски или ром
- 250 мл сметана за разбиване
- за вишните:
- 400 г вишни без костилките
- 1 ч. ч. захар
- 1 ч. ч. уиски или ром
- 5 с. л. конфитюр от горски плодове
Начин на приготвяне
- 1.
Вишните се посипват със захарта и уискито и се оставят най-малко 12 часа в хладилника, като се разбъркват от време на време.
- 2.
Яйцата се разбиват с горещата вода на висока скорост на миксера за 1 мин. Добавя се захарта и се разбива още 2 мин. Брашното се пресява с бакпулвера и какаото, разбърква се с орехите, добавя се към яйчената смес и всичко се омесва добре. Сипва се върху хартия за печене и се слага в загрята фурна за 12 мин. или докато леко порозовее. Отстранява се хартията за печене и се оставя да изстине върху решетка.
- 3.
Вишните се прецеждат и блатът се сиропира с отделения сок. Отгоре се намазва с конфитюра от горски плодове и се подреждат маринованите вишни.
- 4.
Желатинът се разбърква с 3-4 с. л. студена вода.
- 5.
Млякото, сметаната и захарта се слагат да заврат. Добавя се нарязаният шоколад и се разбърква, докато се разтопи напълно. Добавя се накиснатият желатин и се разбърква, докато се разтопи. Добавя се уискито. Слага се в купа с лед и се разбърква от време на време, докато изстине и започне за да се сгъстява и желира.
- 6.
Сметаната се разбива на сняг и се добавя към шоколадовата смес. Всичко се изсипва върху вишните и се оставя да се стегне в хладилника.
- 7.
Готовият сладкиш се гарнира с разтопен шоколад и цели вишни.