Шоколадов сладкиш с крокан
![Снимка за Шоколадов сладкиш с крокан](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/67-shokoladov sladkish s krokan_660x430.jpg)
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за крокана:
- ½ ч. ч. захар
- 1 ч. ч. орехи
- 1 с. л. вода
- 1 ч. л. масло
- за тестото:
- 1½ ч. ч. брашно
- 3 с. л. какао
- 2 ч. л. бакпулвер
- 250 г меко масло
- 2 ч. ч. пудра захар
- 4 яйца
- 60 г стопен тъмен шоколад
- 1 ч. л. ванилена захар
- 100 г стафиди
- за формата:
- 1 ч. л. масло
- 3 с. л. галета
- за гарниране:
- ½ ч. ч. орехи
-
40 г стопен тъмен шоколад
Начин на приготвяне
- 1.
Захарта за крокана се намокря с водата и се слага да се стопи до средно тъмен карамел. Добавят се орехите, разбъркват се и се слага маслото. Сместа се сипва върху хартия за печене да се охлади и втвърди. Начуква се на средно едър крокан.
- 2.
Пресяват се заедно брашното, бакпулверът и какаото.
- 3.
Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Добавят се един по един жълтъците и стопеният шоколад. Прибавя се брашнената смес, като се разбърква с бъркалка. Разбитите на твърд сняг белтъци се прибавят на два пъти, като тестото леко се разбърква с шпатула отдолу нагоре. Слагат се стафидите и кроканът, като от него се запазват 2 с. л. за поръсване, и тестото се сипва в намаслена форма, поръсена с галета.
- 4.
Отгоре се слагат орехите и сладкишът се пече 25 - 30 мин. във фурна, загрята на 170° С. Готовността му се проверява с дървено шишче. Охлажда се 5 мин. във формата и се обръща да се доохлади върху решетка.
- 5.
Сладкишът се поръсва с помощта на лъжичка със стопения шоколад и запазения крокан. Щом се стегне шоколадът, сладкишът се нарязва на квадратчета.