Шоколадов сладкиш с карамел и малини
![Снимка за Шоколадов сладкиш с карамел и малини](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/2016-01-02_Shokoladov-sladkish-s-karamel-i-malini-660x430.jpg)
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за блата:
- 200 г захар
- 200 г заквасена сметана
- 1 яйце
- 100 г стопен тъмен шоколад
- 180 г брашно
- ½ пак. бакпулвер
- 1 ч. л. масло за намазване на формата
- 2 с. л. галета за формата
- за карамела:
- 1 ч. ч. захар
- 200 мл гореща сметана 35%
- 30 г масло
- 2 с. л. коняк
- за шоколадовата заливка:
- 150 г шоколад 60%, нарязан на ситно
- 100 мл сметана
- 1 с. л. коняк
- за малиновия слой:
- 100 г замразени или пресни малини
- 100 г сладко от ягоди или малини
Начин на приготвяне
- 1.
Сметаната се разбива със захарта. Добавят се яйцето и стопеният шоколад. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към сместа, като се разбърква с бъркалка. Пече във форма с диаметър 26 см., намазана с масло и поръсена с галета, на 180° С около 20 мин.
- 2.
Блатът се охлажда върху решетка и се срязва на две.
- 3.
Сметаната за шоколадовата заливка се сгорещява и се залива нарязаният шоколад. Разбърква се, докато се стопи и се прибавя конякът. Охлажда се в купа с ледена вода, докато започне да се сгъстява.
- 4.
За карамела захарта се слага в съд с високи стени. Оставя се на умерен огън, докато захарта започне да се стопява. Разбърква се, докато се получи карамел със златистокафяв цвят. Отстранява се от огъня, сипва се сметаната внимателно и се разбърква, докато се стопи карамелът. Слага се отново да поври 2-3 мин. Отстранява се от огъня. Слага се маслото и се охлажда, докато се сгъсти.
- 5.
Малините се разбъркват със сладкото. Ако са замразени, няма нужда да се размразяват.
- 6.
Долният блат се намазва с плодовата смес. Горният блат се нарязва на малки кубчета и те се поръсват върху сладкото.
- 7.
Отгоре се залива с лъжица с шоколадовата заливка и с карамела, като се редуват, докато свършат. Оставя се да се стегне в хладилника.