Шоколадов сладкиш с фурми
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 яйца
- 150 г фина кристална захар
- 150 г нарязани фурми
- 150 г смлени бадеми
- за крема:
- 200 мл течна неподсладена сметана
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- 100 г тъмен шоколад
- 2 с. л. бърбън или ром
- за гарниране:
- 2 с. л. какао
- цели бадеми
- сладкарски брокат
Начин на приготвяне
- 1.
Сметаната за крема се слага да заври заедно с портокаловата кора. Сипва се върху нарязания шоколад и се разбърква, докато сместа стане хомогенна. Добавя се бърбънът, разбърква се и се охлажда. Слага се в хладилника да се стегне най-малко за 4 часа.
- 2.
За блата белтъците се разбиват с щипка сол на сняг. Постепенно се прибавя половината от захарта. Жълтъците се разбиват с другата половина от захарта. Добавят се фурмите, разбъркват се с жълтъците. Смесват се с половината от белтъците. Добавят се бадемите и се разбъркват внимателно с дървена бъркалка. Добавят се останалите белтъци. Внимателно се смесват с минимално разбъркване.
- 3.
Сместа се слага да се пече във форма, застлана с хартия за печене, на 180° С за 20 - 25 мин. Охлажда се и се изважда от формата.
- 4.
Ако кремът не е достатъчно гъст за шприцоване, може да се разбие за няколко минути с миксера. Охладеният блат се шприцова с крема, поръсва се с какао и се украсява с бадеми, намазани с мед и посипани с брокат.