Шоколадов сладкиш без брашно
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 200 г шоколад 50%
- 200 г крем сирене
- 5 яйца
- 3 с. л. кафява захар
- 1 щипка винена или лимонена киселина
- за сервиране:
- ванилов сладолед
- 200 г малини, ягоди, къпини или боровинки
- листа от мента
Начин на приготвяне
- 1.
Шоколадът се стопява на водна баня или в микровълновата фурна, като се нарязва на парченца и се разбърква на всеки 30 сек. Разбива се заедно със сиренето и жълтъците.
- 2.
Белтъците се разбиват с киселината на твърд сняг. Постепенно се прибавя кафявата захар. Добавят се на 3 пъти с леко и внимателно разбъркване към шоколадовата смес.
- 3.
Тестото се сипва във форма с подвижни стени с диаметър 26 см. На дъното на загрятата фурна се слага тавичка с вряща вода и сладкишът се пече 25 - 30 мин. на 160° С Охлажда се 5 мин. във формата и се изважда върху решетка да доизстине. Поръсва се с пудра захар.
- 4.
Изстиналият сладкиш се сервира с пресни плодове и топка ванилов сладолед.