Шоколадов сладкиш без брашно
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 120 г тъмен шоколад, нарязан на малки парченца
- 90 г масло, нарязано на кубчета
- 3 яйца
- 110 г захар
- 1 щипка сол
- какао за поръсване
- за гарниране:
- 100 г тъмен шоколад
- 1 с. л. какао
- за соса:
- 120 г тъмен шоколад 60%, нарязан
- 120 мл сметана 35%
- 60 мл прясно мляко
- 1 с. л. глюкоза
Начин на приготвяне
- 1.
Шоколадът и маслото се стопяват на водна баня при непрекъснато разбъркване.
- 2.
Жълтъците се разбиват със захарта и се прибавят към шоколадовата смес.
- 3.
Белтъците се разбиват на сняг със солта и внимателно на два пъти се прибавят към останалата смес.
- 4.
Сладкишът се пече 25 - 30 мин. във фурна, загрята на 170° С, във форма с диаметър 20 - 22 см, намазана с масло.
- 5.
Сладкишът може да се украси с шоколадова дантела и малини.
- 6.
За соса сметаната и млякото се слагат да заврат, отстраняват се от огъня, добавя се глюкозата, разбърква се и се излива върху нарязания на ситно шоколад. Разбърква се, докато се стопи напълно. Охлажда се до около 40° С.
- 7.
Сладкишът се охлажда 1 час, поръсва се с какаото и се сервира нарязан и гарниран със соса.