Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадов сладкиш без брашно

Снимка за Шоколадов сладкиш без брашно
60
Време за приготвяне: 1 час + 1 час за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сладкарското изкуство винаги може да поднесе изключително вкусни изненади, като например този свръхшоколадов сладкиш без никакво брашно.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • 120 г тъмен шоколад, нарязан на малки парченца
  • 90 г масло, нарязано на кубчета
  • 3 яйца
  • 110 г захар
  • 1 щипка сол
  •  какао за поръсване
  • за гарниране:
  • 100 г тъмен шоколад
  • 1 с. л. какао
  • за соса:
  • 120 г тъмен шоколад 60%, нарязан
  • 120 мл сметана 35%
  • 60 мл прясно мляко
  • 1 с. л. глюкоза

Начин на приготвяне

  • 1.

    Шоколадът и маслото се стопяват на водна баня при непрекъснато разбъркване.

  • 2.

    Жълтъците се разбиват със захарта и се прибавят към шоколадовата смес.

  • 3.

    Белтъците се разбиват на сняг със солта и внимателно на два пъти се прибавят към останалата смес.

  • 4.

    Сладкишът се пече 25 - 30 мин. във фурна, загрята на 170° С, във форма с диаметър 20 - 22 см, намазана с масло.

  • 5.

    Сладкишът може да се украси с шоколадова дантела и малини.

  • 6.

    За соса сметаната и млякото се слагат да заврат, отстраняват се от огъня, добавя се глюкозата, разбърква се и се излива върху нарязания на ситно шоколад. Разбърква се, докато се стопи напълно. Охлажда се до около 40° С.

  • 7.

    Сладкишът се охлажда 1 час, поръсва се с какаото и се сервира нарязан и гарниран със соса.
     


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари