Шоколадов салам
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Ако изпитвате носталгия по бабините вкусове, този ароматен сладкиш носи духа на миналото и блажено съчетава тъмен шоколад, ядки и сушени плодове с пикантно-сладък джинджифил и ароматна портокалова кора.
СъставНеобходими продукти за 10-12 порции
- 2 ч. ч. почистени и нарязани сушени плодове: фурми, смокини, сини сливи, кайсии
- 1 с. л. захаросан джинджифил
- 100 г печени бадеми, едро нарязани
- 100 г запечени лешници
- 100 г едро нарязани запечени орехи
- 250 г стопен тъмен шоколад
- 200 мл глюкоза
- 1 с. л. настъргана кора от портокал
- 4 с. л. пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се всички ядки и сушени плодове. Разбъркват се с портокаловата кора и шоколада. Заливат се с гликозата и всичко се омесва с ръце за 1-2 мин.
- 2.
С помощта на хартия за печене се оформя фитил с дебелина 5 см. Оставя се да се втвърди в хладилника за 5-6 часа, поръсва се с пудра захар, увива се във фолио и се съхранява на хладно. Преди сервиране се нарязва на филийки.
Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари