Шоколадов пудинг с банани
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- ½ ч. ч. захар за карамела
- 1 с. л. масло
- 1 банан, нарязан на кръгчета
- 8 - 10 филии отлежал козунак
- 200 мл прясно мляко
- 200 мл течна неподсладена сметана
- 200 г шоколад или 4 с.л. какао
- 5 яйца
- 1 ч. ч. захар
- 4 с. л. амарето или друг ликьор, по желание
-
2 с. л. кафява захар за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Захарта за карамела се слага на умерен огън и се разбърква до получаване на светъл карамел. Отстранява се от котлона, добавя се маслото и всичко се разбърква, докато се превърне в хомогенна смес. Сипва се на дъното на форма за печене. Отгоре се слагат кръгчетата банан, а върху тях ветрилообразно се подреждат филиите козунак.
- 2.
Млякото и сметаната се слагат да заврат.
- 3.
Шоколадът се начупва на парченца, залива се с врящото мляко. Ако се използва какао, се разбърква в малко количество горещо мляко и лъжичка захар, докато стане на кашичка, и се смесва с останалото горещо мляко.
- 4.
Яйцата се разбиват със захарта и се добавя на струйка шоколадовата смес. Слага се ликьорът и се залива козунакът във формата. Поръсва се с кафявата захар. Пече се на водна баня на 180 ° С около 20 мин.