Шоколадов фонтан
Време е да поглезите себе си и любимите си хора с неустоимата хармония на шоколада и малините. Впрегнете сладкарските си умения и поднесете на близките си този изящен десерт. И в никакъв случай не пренебрегвайте и себе си!
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за блата:
- 125 г меко масло
- 130 г кафява или пудра захар
- 1 яйце
- 90 г / ⅔ ч. ч. брашно
- 30 г какао
- ½ ч. л. бакпулвер
- 180 мл прясно мляко
- за ганаша:
- 200 мл сметана
- 3 с. л. захар, ако сметаната не е подсладена
- 200 г тъмен шоколад над 60%
- 2 ч. л. бърбън или скоч уиски
- за малините:
- 1 ч. ч. пресни или замразени малини
- 4 с. л. захар
- 2 с.л. вода
- за корите:
- 3 фини кори за баница
- 2 с. л. разтопено масло
- 3 с. л. пудра захар
- 200 мл подсладена сметана, по желание, и няколко малини за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Блатът се приготвя, като маслото се разбива на пяна със захарта. Прибавя се яйцето. Брашното, какаото и бакпулверът се пресяват заедно и се прибавят към маслената смес. Постепенно се налива млякото. Тестото се слага във форма с диаметър около 24 см. Пече се в загрята фурна на 180°С 25 мин., докато клечка забодена в средата излезе суха. Оставя се да постои 5 мин. във формата и се изважда, за да изстине. Ако шоколадовият фонтан няма да се сервира във вид на торта (виж идеята), се нарязва на кръгове или други формички.
- 2.
Ганашът се приготвя, като сметаната и захарта се слагат да заврат. Шоколадът се начупва на парченца и се прибавя при непрекъснато разбъркване към сметаната, докато се разтопи напълно. Прибавя се и бърбънът. Ганашът се охлажда и се слага в хладилник, за да се втвърди.
- 3.
Ако малините са пресни, не се обработват, но ако са замразени, водата се слага да заври със захарта и се изчаква около 4 мин., за да се сгъсти сиропът. Замразените малини се слагат във врящия сироп, разбъркват се и се свалят от огъня. Прецеждат се от сока. Сокът се слага да се досгъсти на силен огън при непрекъснато разбъркване.
- 4.
Всяка от корите се намазва с помощта на четка с масло и се поръсва с пудра захар. Слагат се една върху друга и се нарязват на триъгълници. Триъгълниците се пекат върху хартия за печене в загрята фурна до 200°С, докато се карамелизират.
- 5.
Шоколадовият фонтан се сервира, като в чиния се слага кръгче от блата, отгоре се шприцова ганаша и се покрива с малини. Отстрани се закрепят триъгълниците с помощта на ганаш или разбита сметана и малини. Доукрасява се с настърган шоколад или шоколадова дантела и малинов сироп.
- 6.
Шоколадовата дантела се получава, като темпериран шоколад се шприцова с помощта на корнет от хартия за печене върху малка кълбовидна форма, например топка, увита с полиетиленова торбичка или фолио. Когато шоколадът стегне добре, фолиото се отстранява внимателно.
Идея! Този сладкиш може да се направи и като торта, като блатът се раздели на две и в средата се намаже с 2/3 от крема, нареждат се малините, върху тях се слага втората половина на блата. Отгоре се намазва с останалия ганаш и се шприцова сметаната. Украсява се с карамелизираните триъгълници и настърган шоколад.