Шоколадов чийзкейк с карамел
Чийзкейкът бързо се превърна в любим десерт в България и то напълно заслужено. Сочният сладкиш позволява съчетаването на разнообразни продукти и се приготвя доста лесно. Опитайте нашия вариант с вкус на шоколад, кафе и карамел!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 300 г сирене тип дунавия
- 300 г маслени бисквити
- 150 г меко масло
- 2 с. л. гореща вода
- 3 яйца
- 1 ч. ч. захар
- 1 с. л. разтворимо кафе
- 200 г заквасена сметана
- 200 г разтопен тъмен шоколад
- за карамела:
- ½ ч. ч. захар
- 2 с. л. вода
- 1 с. л. масло
- 100 мл животинска сметана за готвене
Начин на приготвяне
- 1.
Сиренето се нарязва на малки кубчета, залива се с гореща вода и се оставя да се обезсоли 3-4 часа. Отцежда се.
- 2.
За карамела захарта се залива с водата и се слага да се разтопи на светъл карамел, без да се разбърква. Добавя се маслото, разбърква се и се налива сгорещената сметана. Разбърква се, докато сместа стане хомогенна, после се охлажда. Ако се остави в хладилника, се сгъстява достатъчно, за да се шприцова.
- 3.
Бисквитите се смилат в кухненски робот или се настъргват. Добавя се маслото и се разбива отново. Получената смес се сипва на дъното на тавичка или форма за торта, застлана с хартия за печене. Притиска се плътно с ръце по цялата повърхност.
- 4.
Кафето се разтваря в горещата вода. В голяма купа се слагат яйцата, захарта, сиренето, кафето, заквасената сметана и половината от разтопения шоколад. Всичко се разбива с тел или дървена лъжица. Сместа се сипва върху бисквитената основа. Отгоре се напръсква останалия шоколад и се разнася с дървено шишче, за да се получи мраморен ефект. Пече се 40-50 мин. във фурна, загрята до 180° С, без вентилатор. Сладкишът е готов, когато центърът се надигне.
- 5.
Охладеният чийзкейк се нарязва на квадратчета и се украсява с карамела.