Щрудел с патладжани
В България всякакви продукти много лесно се пречупват през призмата на баницата. Дори и новооткритите ястия да се наричат щрудел или бюрек, родната кулинарна мисъл е ясно забележима и с вкусен резултат.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 патладжана
- 50 мл зехтин
- 2 печени чушки, ситно нарязани
- 100 г пушено топено сирене
- 100 г краве сирене, натрошено
- 1 домат, обелен и нарязан на кубчета
- 1 с. л. босилек, ситно нарязан
- 3 листа кори за баница
- сол, лимонов сок и пипер на вкус
- за соса:
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 с. л. копър, ситно нарязан
- 1 с. л. стафиди, по желание
- 2 с. л. орехи, ситно нарязани
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина 1 см, намазват се със зехтин от двете страни и се запичат във фурната на 200˚С, подредени на един слой в тавичка върху хартия за печене. Когато изстинат, се нарязват на кубчета.
- 2.
Смесват се с чушката, двата вида сирене, домата и босилека. Подправя се със сол, пипер и лимонов сок на вкус.
- 3.
Корите за баница се слагат една върху друга, като всяка се намазва със зехтин. Отгоре се разпределя плънката и се завива на руло. Намазва се със зехтин. Пече се в загрята фурна на 180˚ С, докато се зечерви.
- 4.
За соса всички продукти се разбъркват заедно. Щруделът се сервира топъл, нарязан на парчета и гарниран със соса.