Щрудел
Името на този световноизвестен десертен деликатес произлиза от средновековната немска дума за водовъртеж, така че няма нищо чудно, че всеки опитал тази рецепта остава завинаги прикован към желанието да я опитва пак и пак.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 2½ ч. ч. брашно
- 1 ч. л. сол
- ¾ ч. ч. топла вода
- 3 с. л. олио
- за пълнежа:
- 3 ябълки, нарязани на малки парченца
- ⅔ ч. ч. стопено масло
- ⅔ ч. ч. кафява захар
- ⅔ ч. ч. стафиди
- 1 ч. ч. орехи, запечени
- 1 ч. л. канела
- ⅔ ч. ч. галета или овесени ядки
-
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се обърква със солта. В средата се прави кладенче и вътре се сипват водата и олиото. Омесва се меко тесто. Меси се 5 мин., докато стане гладко. Загъва се с влажна кърпа и се оставя да почива от 30 мин. до 2 часа.
- 2.
Ябълките се задушават в половината масло. Слагат се захарта, стафидите, орехите, канелата, галетата и всичко се охлажда.
- 3.
Тестото се разточва с точилка на кръг с диаметър 40 см, покрива се с влажна кърпа и се оставя да почива 15 мин. Слага се върху маса, покрита с набрашнена кърпа, и се разпъва с опакото на ръката много тънко. Дебелите краища се изрязват.
- 4.
Получената голяма кора се срязва наполовина, намазва се с масло, плънката се слага в редичка в началото на всяка половина на кората и се завива с помощта на кърпата на руло.
- 5.
Намазва се с масло и се пече на 190° С 30 - 40 мин.
- 6.
Реже се на дебели парчета и се поръсва с пудра захар.