Щолен
Немският коледен десерт щолен отдавна е прескочил границите на родината си, за да радва хора по целия свят. Сладкият хляб с портокалова кора, ядки и стафиди е едно от големите удоволствия на Коледа, така че възползвайте се от тази рецепта, за да го направите собственоръчно.
СъставНеобходими продукти за 10-12 порции
- 600 г брашно
- ½ ч. л. сол
- 1 ч. ч. захар
- 120 мл хладко прясно мляко
- 1 с. л. суха мая
- 120 г меко краве масло
- 1 яйце
- 1 с. л. ром
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 1 с. л. настъргана кора от лимон
- 1 с. л. настъргана кора от портокал
- 4 с. л. захаросани кори от портокал или лимон или сладко от портокалови корички
- 1 ч. ч. бадеми
- 1 ч. ч. стафиди
- ½ ч. ч. захаросани или коктейлни череши
- за коричката:
- 2 с. л. прясно мляко
- 50 г разтопено краве масло
- ½ ч. ч. пудра захар
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва със солта. Оформя се кладенче, в което се сипват 1 с. л. от захарта и 4 с. л. от млякото. Прибавя се маята, разбърква се с лъжица и всичко се посипва леко с брашно. Оставя се да втаса 20 мин.
- 2.
В кладенчето се добавят останалите продукти и, ако е необходимо, се сипват още 1-2 с. л. мляко. Оформя се твърдо тесто. Слага се в намаслена купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса през нощта.
- 3.
На другия ден тестото се омесва отново. Разточва се на правоъгълник и двата края се навиват на рула един срещу друг. Слага се в намазана с масло тава и се оставя да втаса отново 30 мин. След това се намазва с млякото и се слага да се пече в загрята фурна на 180° С за около 50 мин., като трябва да стане златист на цвят.
- 4.
Горещият щолен се намазва със слой масло и се поръсва с пудра захар. Тази процедура се повтаря още 2-3 пъти, за да получи дебела бяла коричка, която ще го запази пресен дълго време.