Начало За нас Реклама Контакти

Щолен

Снимка за Щолен
III
Степен на трудност - Сложна

Немският коледен десерт щолен отдавна е прескочил границите на родината си, за да радва хора по целия свят. Сладкият хляб с портокалова кора, ядки и стафиди е едно от големите удоволствия на Коледа, така че възползвайте се от тази рецепта, за да го направите собственоръчно.

СъставНеобходими продукти за 10-12 порции

  • 600 г брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 1 ч. ч. захар
  • 120 мл хладко прясно мляко
  • 1 с. л. суха мая
  • 120 г  меко краве масло
  • 1 яйце
  • 1 с. л. ром
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  • 1 с. л. настъргана кора от лимон
  • 1 с. л. настъргана кора от портокал
  • 4 с. л. захаросани кори от портокал или лимон или сладко от портокалови корички
  • 1 ч. ч. бадеми
  • 1 ч. ч. стафиди
  • ½ ч. ч. захаросани или коктейлни череши
  • за коричката:
  • 2 с. л. прясно мляко
  • 50 г разтопено краве масло
  • ½ ч. ч. пудра захар

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява и се смесва със солта. Оформя се кладенче, в което се сипват 1 с. л. от захарта и 4 с. л. от млякото. Прибавя се маята, разбърква се с лъжица и всичко се посипва леко с брашно. Оставя се да втаса 20 мин.

  2. 2.

    В кладенчето се добавят останалите продукти и, ако е необходимо, се сипват още 1-2 с. л. мляко. Оформя се твърдо тесто. Слага се в намаслена купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса през нощта.

  3. 3.

    На другия ден тестото се омесва отново. Разточва се на правоъгълник и двата края се навиват на рула един срещу друг. Слага се в намазана с масло тава и се оставя да втаса отново 30 мин. След това се намазва с млякото и се слага да се пече в загрята фурна на 180° С за около 50 мин., като трябва да стане златист на цвят.

  4. 4.

    Горещият щолен се намазва със слой масло и се поръсва с пудра захар. Тази процедура се повтаря още 2-3 пъти, за да получи дебела бяла коричка, която ще го запази пресен дълго време.


Дек. 2008
Още подобни рецепти
Коментари