Салата Ница
Типично провансалската салата, родена по лазурния френски бряг на Средиземно море, е любима и на близките съседи – италианци и испанците. Тя съчетава куп свежи зеленчуци събрали слънцето на южните френски градини и е подправена с вкусни риби, зехтин, маслини и с неповторимата горчица от Дижон. Тази салата е приготвена от Ева Тонева от evatoneva.com.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 голяма маруля или 200 г смесена салата
- 200 г зелен фасул (по желание)
- 4 броя аншоа
- 1 глава червен лук или 2 глави шалот
- 1 малка глава целина
- 3 зрели, но твърди домата
- 1 жълта месеста чушка
- 1 краставица
- 2 яйца
- 1 скилидка чесън
- 400 г риба тон в зехтин
- 32 черни маслини
- листа пресен босилек
- зехтин
- 2 с. л. оцет или лимонов сок
- 1 с. л. дижонска горчица
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Шушулките зелен фасул се измиват и се почистват. Бланшират се в подсолена вода и се слагат в купа с лед. Отцеждат се добре преди добавянето им в салатата.
- 2.
Салатените листа се почистват, измиват се и се нарязват.
- 3.
Филенцата аншоа се измиват под студена течаща вода и се подсушават.
- 4.
Лукът се обелва и се нарязва на филии.
- 5.
Целината и доматите се измиват и се нарязват на парчета. Чушката се почиства, измива се и се нарязва на ивици. Краставицата се обелва, семената й се махат и се нарязва на ивици с дебелина 3-4 мм.
- 6.
Сварените за 8-9 мин. яйца се обелват под студена течаща вода и се нарязват на четвъртини.
- 7.
Чесънът се обелва и с него се обтрива вътрешната част на купата за салата. Подреждат се листата маруля, зеленият фасул, лукът, доматите, ивиците чушка и краставица.
- 8.
Добавя се целината, аншоата, рибата тон, яйцата, маслините и 10 - 12 листа пресен босилек.
- 9.
В буркан се наливат 6 с. л. зехтин, 2 с. л. оцет или лимонов сок, горчицата, сол и черен пипер на вкус. Разклаща се енергично и с получения дресинг се полива салатата. Поднася се веднага.