Начало За нас Реклама Контакти

Ръжено-пшенична слънчева пита

Снимка за Ръжено-пшенична слънчева пита
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна

Прясната пита традиционно присъства на българските празници, но и всеки делник може да се превърне в празненство, ако приготвите тази рецепта. 

СъставНеобходими продукти за 1 питка

  • за първото тесто:
  • 60 мл топла вода
  • 60 мл топло мляко
  • 10 г прясна мая
  • 100 г бяло брашно
  • за финалното тестото:
  • 15 г прясна мая
  • 500 мл топла вода
  • 450 г ръжено брашно (или бяло, по желание)
  • 450 г бяло брашно
  • 1 с. л. сол
  • 2 с. л.  прясно мляко за намазване
  • 1 с. л. ким, лен, мак или сусам за поръсване, по желание

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За първото тесто, в купа се смесват водата и млякото, прибавя се маята и постепенно се слага брашното. Купата се покрива с кърпа и се оставя на топло за 30 - 40 мин., или докато се надигне, стане на мехури и вече започне да се сляга.

  2. 2.

    Маята за финалното тесто се смесва с 4 с. л. от топлата вода и се бърка, докато се разтвори, прибавят се останалата вода и първото втасало тесто. Прибавя се постепенно ръженото брашно, докато се получи гладко полутвърдо тесто. Покрива се с намаслено фолио и се оставя да втаса 1 час или докато се надигне добре.

  3. 3.

    Втасалото тесто се измесва с бялото брашно. Меси се около 5 мин., докато стане еластично. Отново се слага в намазнена купа да втаса около 1 час, или докато удвои обема си.

  4. 4.

    Готовото тесто се разделя на 5 части, всяка от които се разточва на фитил с дължина 50 см. Единият фитил се завива на спирала, а другите 4 се разделят на 2 по дължина. Спиралата се поставя в намаслена тава за печене, а отстрани се завиват останалите 8 фитила, така че да се оформи слънце. Питата се намазва с млякото и се поръсва със семената. Пече се на 230° С за около 30 мин.


Ян. 2003
Още подобни рецепти
Коментари