Руски картофен хляб
В Русия често заместват част от брашното с намачкани сварени картофи. По този начин хлябът става изключително мек и може да се съхрани по-дълго. Ако не обичате вкуса на кима, може да го замените с любимата си подправка или да го пропуснете.
СъставНеобходими продукти за 1 хляб
- 350 г брашно
- 1 ч. ч. пълнозърнесто брашно
- 250 г картофи, обелени и нарязани на кубчета
- 7 г суха мая
- брашно за поръсване
- ½ ч. л. ким или настъргано сирене, по желание
- 2 ч. л. сол
- 2 с. л. масло
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се слагат в съд с вряща вода и се варят, докато омекнат. Прецеждат се. Запазват се 150 мл от бульона. Картофите се смачкват на пюре и се охлаждат.
- 2.
В голяма купа се смесват двата вида брашно, маята, солта и кимът. Слага се маслото и се стрива на трохи. Прибавят се запазеният картофен бульон и смачканите картофи. Оформя се меко тесто.
- 3.
Тестото се меси 8-10 мин., докато стане гладко и еластично. Слага се в намаслена купа да втаса на топло около 1 час, докато си удвои обема.
- 4.
Тестото се размесва отново, оформя се на елипса, поръсва се с пълнозърнесто брашно, покрива се и втасва 30 мин.
- 5.
С остър нож се нарязва на баклавички и се пече в загрята фурна на 200°С около 30 мин.