Руло със сирене
Редуването на пластове е чест похват в кулинарията, когато целта е ястието да се обедини около контраста на два вкуса. В тази рецепта финият спанак се противопоставя, но и перфектно допълва, сладко-киселата същност на пълнежа.
СъставНеобходими продукти за 4-6 порции
- 350 мл прясно мляко
- 100 г пресен или замразен спанак, нарязан на ситно
- 3 с. л. масло
- 3 с. л. брашно
- 100 г настърган пармезан, грюер или кашкавал
- 1 с. л. горчица
- 4 яйцa
- за пълнежа:
- 250 г крем сирене
- 2 печени чушки, ситно нарязани
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Спанакът се пасира с млякото.
- 2.
Маслото се загрява. Слага се брашното и се разбърква 1-2 мин. Налива се млякото и се бърка до получаване на хомогенна смес. Сваля се от огъня и се добавят пармезанът, горчицата и жълтъците.
- 3.
Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се прибавят към сместа.
- 4.
Всичко се сипва в тавичка, застлана с хартия за печене. Пече се във фурна на 190° С за 15 - 20 мин. Изважда се и се оставя да изстине.
- 5.
Плънката се приготвя, като сиренето се разбърква с нарязаните чушки, чесъна, лимоновия сок и кора, сол и пипер на вкус.
- 6.
Изпечената кора се намазва с пълнежа и се навива на руло с помощта на хартията.